Syrie19 dec '13 00:06Aangepast op 19 dec '13 06:13

'Martelingen in shariagevangenissen Syrië'

Auteur: ANP Nieuws

Martelpraktijken, geseling en standrechtelijke executies zijn schering en inslag in geheime gevangenissen van moslimextremisten in het noorden van Syrië.

Dat stelt Amnesty International iin een rapport over gevangenissen van de aan al-Qaeda gelieerde strijdgroep Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIS).

Roken, seks
ISIS zegt de islamitische wet sharia toe te passen in de gebieden waar de groep de baas is. De gevangenen zitten soms vast voor misdaden als diefstal, maar ook voor 'misdaden' tegen de islam. Dat kan volgens Amnesty het roken van een sigaret zijn, maar ook buitenechtelijke seks. Weer anderen zitten vast omdat ze tegen het bewind van de extremisten in zijn gegaan, of behoren tot rivaliserende groepen.

"Onder de mensen die zijn ontvoerd en worden vastgehouden door ISIS, zijn kinderen van soms pas 8 jaar oud. Ze zitten vast onder dezelfde wrede en onmenselijke omstandigheden'', aldus Amnesty. De mensenrechtenorganisatie noemt onder meer foltering met elektriciteit als martelpraktijk.

Kinderen
De extremisten zouden ook kinderen geselen. Zo zou een 14-jarige jongen dagen achter elkaar zijn afgeranseld omdat hij een motor had gestolen. Amnesty heeft zeker zeven gevangenissen van ISIS geteld, in de provincies Ar-Raqqah en Aleppo. De mensenrechtenorganisatie sprak voor het rapport met ex-gedetineerden.

Amnesty wil dat de internationale gemeenschap meer doet om te voorkomen dat wapens de strijders van ISIS bereiken. "De Turkse regering in het bijzonder moet ervoor zorgen dat ISIS geen Turks grondgebied gebruikt om wapens en nieuwe rekruten naar Syrië te brengen'', aldus Philip Luther van Amnesty.

Gerelateerde artikelen