Syrie24 sep '13 18:53

'Eerste stap op weg naar nieuwe relatie tussen Iran en VS'

Auteur: Thijs Baas

President Obama gelooft niet dat de tegenstellingen tussen zijn land en Iran van de ene dag op de andere zullen verbeteren, zei hij tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Toch ziet Obama een basis voor een akkoord met Iran over het nucleaire programma. Minister van Buitenlandse Zaken Kerry zou een deal met Iran moeten sluiten. De Iraanse president Hassan Rohani heeft meerdere keren aangegeven dat zijn land flexibeler zal zijn in onderhandelingen over het nucleaire programma.

Timmermans
Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken keek goedkeurend toe bij de speech van Obama, zegt hij tegen buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. "Ze hebben het niet met mij besproken, maar zowel tegen de Iraniërs als tegen de Amerikanen is mijn pleidooi altijd geweest om met elkaar te gaan praten, want dat kan op zich al een doorbraak opleveren. Ik vind dat Obama in zijn speech echt een goed aanknopingspunt heeft gegeven; realistisch en eerlijk over wat er allemaal is gebeurd."

"De reacties, direct of indirect, van Iran bij het steunen van acties tegen de Verenigde Staten en het dreigen met het vernietigen van Israël kun je niet zomaar wegpoetsen." Hoewel dat allemaal niet zomaar weggepoetst kan worden, meent Timmermans, is het heel goed dat hij bereid is om de eerste stap te zetten. "Een eerste stap naar een weg die kan leiden naar een hele nieuwe relatie tussen Iran en de wereldgemeenschap, maar met de Verenigde Staten voorop."

Grote obstakels
Correspondent Reinout van Wagtendonk richt zijn ogen ook alvast op een mogelijke ontmoeting tussen Obama en Rohani later op de dag. "Gaan president Obama en de nieuwe Iraanse president Rohani elkaar bij een lunch informeel toespreken en een hand geven? De toespraak van Obama verwijst naar die lichtpuntjes. Hij zei dat het mogelijk moet zijn om een vreedzame oplossing te vinden en dat de obstakels misschien te groot blijken, maar dat hij de diplomatie voorlopig wil blijven proberen."

Obama riep in zijn speech nogmaals op tot een krachtige resolutie tegen Syrië, waar consequenties aan moeten worden verbonden, zegt Reinout van Wagtendonk. "Het bewijs dat het het Assad-regime was dat de chemische wapens heeft gebruikt is volgens Obama nog altijd overweldigend. Hij zei dat het een belediging is om te suggereren dat iemand anders dat heeft kunnen doen. Zonder de militaire dreiging waartoe Obama had besloten zouden de Veiligheidsraad en andere landen nooit iets gedaan om Syrië tot de orde te roepen."

Paal boven water
Minister Timmermans heeft begrip voor het Russische standpunt dat inspecteurs terug moeten naar Syrië om ook oude gevallen met chemische wapens te onderzoeken. "De Russen hebben een punt als ze zeggen dat alles onderzocht moet worden. Maar het staat inmiddels toch wel als een paal boven water wat er op 21 augustus is gebeurd."

Nu dat duidelijk is, is er voor Timmermans geen enkel excuus meer om handelen tegen te houden tot ook andere zaken zijn onderzocht. Ik vind het rapport van de inspecteurs glas- en glashelder, triest en schokkend en volop aanleiding voor de VN Veiligheidsraad om stappen te zetten in de richting van een stevige resolutie. Waar Nederland kan zullen we dat ondersteunen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen