Syrie4 sep '13 11:20

Regering VS blijft zoeken naar steun voor strafactie tegen Syrië

Auteur: Reinout van Wagtendonk

De Amerikaanse regering probeert met man en macht steun te krijgen van het Congres in Washington voor een militaire strafactie tegen Syrië.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, zei dinsdagavond in de Senaat dat het niet alleen president Obama’s Rode Lijn tegen het gebruik van chemische wapens is. "Dit debat gaat over de rode lijn van de wereld. Het gaat over rode lijn van humaniteit en het is een rode lijn die iedereen met een geweten zou moeten trekken", zei Kerry.

De hoorzitting in de Senaat over het door Obama aangekondigde optreden tegen Syrië gaf aan dat de VS daar verdeeld over blijft oordelen. "Er is nog niemand naar me toe gekomen om te zeggen dat ze voor deze oorlog zijn. Niet één persoon. We krijgen duizenden telefoontjes binnen en niemand belt als voorstander van deze oorlog", zei de Republikeinse senator Rand Paul.

Paul is een van de meest uitgesproken stemmen van de anti-interventie Tea Party-vleugel van zijn partij. Amerika heeft genoeg problemen in eigen land, hoe vreselijk aanvallen met chemische wapens op de eigen bevolking ook zijn, de VS moet niet de politieman van de wereld spelen. En bovendien zijn de gevolgen van een strafbeschieting van Syrië in het kruitvat van het Midden Oosten niet te overzien, aldus senator Paul namens populistisch en isolationistisch en anti-Obama rechts gisteravond.

Respect voor standpunt demonstranten
Anti-oorlogstemmen van de linkerkant van het politieke spectrum kwamen van een handjevol demonstranten van Code Pink in het publiek in de zaal van de hoorzitting. Minister Kerry had als Vietnam-veteraan en daarna anti-Vietnam demonstrant 40 jaar geleden zelf voor dezelfde Buitenlandse Zaken commissie van de Senaat tegen Amerikaans militair optreden geageerd. Hij vroeg daarom om begrip en respect voor het standpunt van de demonstranten.

"Ik zou willen zeggen dat het juist daarom zo belangrijk is dat wij hier allemaal zijn om dit debat te voeren en praten over dit onderwerp terwijl het hele land meekijkt. En dat het Congres zelf handelt en daarbij het Amerikaanse volk vertegenwoordigt", zei Kerry.

'Geen toeschouwer blijven van slachtpartij'
Maar Kerry blijft de meest vurige advocaat voor het afstraffen van het regime van de Syrische president Assad. We kunnen geen toeschouwers blijven bij deze slachtpartij, zei hij. "Zowel ons land als ons geweten kan de kosten van zwijgen niet veroorloven."

President Obama kreeg gisteren steun voor zijn militaire Syrië plannen van verschillende topmensen in het Congres, zowel van zijn eigen Democraten als van de Republikeinse oppositie. Maar nog wel met de nodige slagen om de arm. De Republikeinse haviken in de Senaat, McCain en Graham, zeiden dat ze bemoedigd waren omdat Obama in een persoonlijk gesprek met hen had laten doorschemeren dat hij harder optreden tegen Assad in petto heeft dan alleen een bombardement met kruisraketten.

Democraten in het Huis van Afgevaardigden zeiden dat zij de resolutie om Obama groen licht te geven juist wilden gaan afzwakken om er zeker van te zijn dat het geen oorlog zou worden, maar slechts zou blijven bij een nauw omkaderde strafactie.

G20
Dat moet nog allemaal uitonderhandeld worden. En President Obama is daar niet thuis voor. Hij is vannacht vertrokken voor de G20-conferentie in Rusland. Maar ook daar zal Syrië en het aangekondigde optreden van de VS de internationale discussies voor een groot deel beheersen. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen