Syrie22 okt '13 14:44

'Saudi-Arabië neemt afstand van VS'

Auteur: ANP Nieuws

Saudi-Arabië gaat uit protest minder vaak samenwerken met de Verenigde Staten.

Het Arabische land is ontevreden over de passieve houding van de VS omtrent Syrië en de banden die de VS aanhalen met Iran. Dat zei prins Bandar bin Sultan dinsdag tegen Europese diplomaten, meldde een ingewijde.

Prins Bandar bin Sultan is het hoofd inlichtingen van het Arabische land dat altijd op goede voet stond met de Amerikanen. De VS hebben volgens hem nu echter "gefaald effectief te handelen'' in de crisis in Syrië en het conflict tussen Israël en Palestina.

Ook uitte de prins kritiek op het uitblijven van steun voor Saudi-Arabië bij het veroordelen van het neerslaan van de anti-regeringsprotesten in Bahrein in 2011. "Saudi-Arabië wil zich niet langer in de situatie bevinden van afhankelijkheid'', zei de ingewijde, een bron dicht bij de beleidsmakers van Saudi-Arabië.

De regering van Saudi-Arabië in Riyad steunt de rebellen die in Syrië vechten tegen het bewind van president Bashar al-Assad en betreurt het uitblijven van een militaire interventie van de VS. Iran, waar de VS warmere banden mee zoekt, is de aartsvijand van Saudi-Arabië.

Vorige week weigerde Saudi-Arabië zijn roulerende zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in te nemen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen