Syrie29 apr '16 18:12Aangepast op 29 apr '16 19:56

'Weinig reden tot optimisme bij Syrische gevechtspauze'

Auteur: Thijs Baas

In Syrië gaan dit weekend op kleine schaal enkele gevechtspauzes in. Het geweld én het aantal slachtoffers is de afgelopen dagen sterk toegenomen in het land, maar intussen proberen Rusland en de Verenigde Staten het vredesproces op landelijk niveau weer vlot te trekken.

'Weinig reden tot optimisme bij Syrische gevechtspauze'
'Weinig reden tot optimisme bij Syrische gevechtspauze'

De gevechtspauzes zullen zich voornamelijk afspelen in de omgeving van Damascus, zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. Aleppo lijkt vooralsnog niet op rust te hoeven rekenen, schat hij in. "Rusland treedt in feite op als luchtmacht van Syrië. Maar ze vinden het zo langzamerhand wel mooi geweest, want zo'n grote stad innemen is bloedingewikkeld. Het begint zo langzamerhand een beetje te lijken op de slag bij Stalingrad in de Tweede Wereldoorlog."

 

Kortom: waar de Russen het zo wel mooi lijken te vinden, wil Assad het liefst voorwaarts. "Die wil uit strategische overwegingen kunnen duidelijk maken dat hij Aleppo weer helemaal in handen heeft; hij wil gewoon winnen. VN-gezant Staffan de Mistura heeft Amerika en Rusland opgeroepen om het gesprek weer op gang te krijgen, in de hoop dat die het vredesoverleg weer overeind trekken. Maar er is eigenlijk op geen enkel punt nog enige doorbraak geweest, dus ik denk dat we weinig reden hebben om optimistisch te zijn."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen