Syrie3 mei '16 14:27Aangepast op 3 mei '16 14:48

Defensie ontkent foutief informeren F16's

Auteur: Didi Levison

De Nederlandse F16-straaljagers komen nauwelijks in actie als bommenwerper omdat ze niet de juiste communicatieapparatuur hebben. Het ministerie van Defensie erkent dat, maar zegt dat de F16's weinig zijn ingezet omdat de strijd in Syrië buiten het mandaatgebied plaatsvindt.

Grootste gebrek F16: geen satellietverbinding. Foto: ANP
Grootste gebrek F16: geen satellietverbinding. Foto: ANP

VVD-Kamerlid Han ten Broeke: “We hebben ons beperkt tot Oost-Syrië en daar vinden minder bombardementen plaats”. Maar Ten Broeke verdedigt het argument dat Nederland stil zou zitten in Syrië: “Het is niet zo dat Nederlanders niet of nauwelijks worden ingezet. Nederland tilt zelfs ver boven zijn macht en de F16’s draaien overuren.”

Dat de F16’s niet uitgerust zijn om bommen te kunnen werpen was nieuwe informatie voor Ten Broeke. “Het was handig geweest om dit te weten voordat we het debat in gingen over of we wel of niet gingen bombarderen. Maar we hebben er ook niet naar gevraagd”, zegt hij. “Daarnaast is het besluit genomen in het licht van wat noodzakelijk is in Oost-Syrië. En op dit moment is het type taken die de aanvalstoestellen van de coalitie in Oost-Syrië uitvoeren minder geschikt voor Nederlanders”, voegt hij eraan toe.

 

Defensie spreekt een fout of verkeerde informatie in alle toonaarde tegen, vertelt politiek verslaggever Jaap Jansen. Het ‘probleem’ van de F16’s zit hem in het ontbreken van een satellietverbinding. Defensie zegt daarover: “De opdracht in Syrië is om vooraf vastgestelde doelen te bombarderen en daar heb je geen satelliet voor nodig”. Oftewel, er is geen probleem, meent Defensie.

 

Probleem of niet, volgens Ten Broeke is het deze zomer opgelost met de komst van nieuw aangekochte F35’s die wel de juiste uitrusting in huis hebben.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen