Syrie18 dec '16 22:10

Toch zicht op VN-waarnemers Aleppo

Auteur: BNR Webredactie

In de VN-Veiligheidsraad is volgens internationale media een compromis bereikt over toezicht door VN-waarnemers op de evacuatie in Aleppo. Eerder wilde Rusland een resolutie hierover nog blokkeren.

Voertuigen van hulporganisaties vandaag bij een wachtpost van de regering ten zuiden van Aleppo. ANP/AFP
Voertuigen van hulporganisaties vandaag bij een wachtpost van de regering ten zuiden van Aleppo. ANP/AFP

Na uren onderhandelen zei de Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power dat morgen unaniem vóór de aangepaste resolutie zal worden gestemd. De Russische ambassadeur Vitaly Tsjoerkin bevestigde dit: 'Ik vind dat we een goede tekst hebben.'

Eerder verzette Rusland zich nog tegen een resolutievoorstel van Frankrijk. Volgens de Russen hield dat voorstel geen rekening met een gedegen voorbereiding. Rusland kwam daarop met een alternatief.

Evacuaties opgeschort

Een nieuwe poging om mensen te evacueren uit Oost-Aleppo leek zondag even te lukken, maar strandde. Dit gebeurde na een aanval op bussen die op weg waren naar twee dorpen in de provincie Idlib. Ook daar hadden evacuaties moeten plaatsvinden. Een aantal van deze bussen is uitgebrand. De aanval zou zijn uitgevoerd door strijders van Jabhat Fatah al-Sham, een Syrische tak van de terreurorganisatie al-Qaeda.

Gerelateerde artikelen