Technologie14 dec '15 21:10

Is contactloos betalen echt sneller dan pinnen?

Auteur: BNR Webredactie

Vanaf komende week krijgen alle klanten van ABN Amro een betaalpas waarmee ze contactloos kunnen betalen. Volgens directeur Betalen Roelien Ritsema van Eck van de bank is de methode "sneller, veiliger en gemakkelijker". Maar is dat ook echt zo?

Foto ANP
Foto ANP

Het aantal betalingen dat contactloos verloopt groeit snel. In november waren dat er 25 miljoen, 5 miljoen meer dan de maand ervoor. De stijging is volgens persvoorlichter Berend Jan Beugel van Betaalvereniging Nederland gemakkelijk te verklaren: "Er zijn steeds meer winkels waar je zo kunt betalen. Een aantal grote supermarktketens hebben de terminals waarmee het kan geinstalleerd."

Contactloos betalen moet straks tot bedragen van 25 euro moeiteloos verlopen. Worden de bedragen hoger, dan is alsnog een pincode nodig. De methode is inmiddels al een tijd geleden geintroduceerd, en ook betalen met je telefoon is tegenwoordig mogelijk. De bedoeling is dat straks iedereen contactloos betaalt. Ritsema van Eck: "Dat is zowel voor de consument als winkelier fijn."

Goedkoper, en - inderdaad - sneller
Goedkoper is het sowieso, aldus Beugel. Volgens hem kost een betaling met contactgeld gemiddeld 25 eurocent, een pinbetaling 19 eurocent en een contactloze betaling 15 eurocent. Gezien het feit dat er in 2015 3 miljard pinbetalingen werden gedaan, kan dit nogal wat schelen. Ook qua tijd, zo vond verslaggever Roos Abelman samen met collega Mireille van Ark uit. Het ging twee keer zo snel, en dat kan gemiddeld zo'n 30 minuten per jaar per persoon schelen.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen