Technologie11 jun '13 06:43Aangepast op 11 jun '13 08:13

Ook AIVD kijkt mee op internet

Auteur: Harmen Simon Teunis

Nederlandse geheime diensten hebben ook toegang tot informatie uit Prism, het omstreden surveillanceprogramma waarmee Amerikaanse inlichtingendiensten internetgebruikers wereldwijd monitoren. Dat meldt De Telegraaf dinsdag op de voorpagina.

De krant baseert zich op inlichtingenbronnen. Via Prism hebben de VS permanent toegang tot e-mail, chatberichten, video’s, foto’s, opgeslagen data, voice-chats, uitgewisselde bestanden, videoconferenties, login-tijden, telefoongegevens en profielen op sociale netwerken.

"Op het moment dat de AIVD één Amerikaans mailadres aangeeft als verdacht, is binnen vijf minuten alles bekend. Dus Nederland maakt gebruik van de VS-optie. Volle medewerking krijgt de AIVD via liaisons. Dat wordt ter plekke geregeld", aldus een AIVD-agent.

Brenno de Winter, onderzoeksjournalist en IT-specialist, is totaal niet verbaasd dat Nederlandse geheime diensten ook informatie krijgen uit Prism. "Ervan uitgaande dat het waar is en dat is waarschijnlijk", zegt De Winter. "Geheime diensten bestaan en leven vanuit het onderling uitwisselen van informatie. En als Nederland niet inlevert dan krijgen we ook geen informatie. Dat we toegang krijgen tot dit soort informatie is wel vrij logisch. Ook wij zijn er in dit geval bij."

Ruilhandel
De Winter noemt het een soort ruilhandel. "Wij hebben kennis en zij ook. Als we dat onderling wisselen is onze intelligentiepositie net een stukje beter. Dat is hoe geheime diensten standaard werken. Dit was al vrij waarschijnlijk. Het liet zich ook al aanzien omdat Groot-Brittanië er bij betrokken was. Nu blijken wij dus ook inderdaad betrokken te zijn doordat ze informatie krijgen maar nog veel kwalijker; dat er van ons informatie wordt overgeleverd aan de Amerikanen."

Maar de controle op internet kan zeker nog erger, zegt hij. "Want er wordt momenteel aan wetgeving gewerkt door minister Plasterk die het mogelijk maakt om bij iedere internet provider continu het internetverkeer te tappen. Dan maakt het niet meer uit waar of je dat doet. Echt alles wat je doet wordt dan in de gaten gehouden. Dat is het soort totale controle waar men naar streeft."

Amerikanen weinig moeite met controle
Uit een poll van de Amerikaanse krant Washington Post en het Pew Research Center, blijkt dat het een meerderheid van de Amerikanen het niet erg vindt dat het telefoonverkeer wordt getapt. Opvallend is dat 45 procent zelfs vindt dat de overheid verder zou mogen gaan dan nu het geval is.

En dat verbaast De Winter eigenlijk wel. "Amerikanen zijn altijd heel erg tegen een totale contrale geweest en juist voor hun onafhankelijkheid. Het is vrij opmerkelijk dat ze daar nu toch heel anders tegenaan kijken. Maar wij Nederlanders zijn zelf natuurlijk ook heel makkelijk om privacy weg te geven. We maken ons daar of over mogelijk misbruik niet zo druk over."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen