Technologie15 feb '16 16:58

Met een ID in de hand ligt de gemeente aan je voeten

Auteur: Thijs Baas

Met je ID-kaart inloggen om belastingaangifte te doen of een bouwvergunning aan te vragen voor je dakkapel. Volgens minister Plasterk moet het dé nieuwe manier worden om in te loggen bij de overheid. Met een identiteitsbewijs, een kaart-reader en een laptop of een pc kun je al je zaakjes voortaan regelen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het moet ervoor zorgen dat het contact tussen publiek en overheid een stuk soepeler verloopt dan op dit moment, zegt minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. "Als je zaken doet met de overheid, moet die wél zeker weten dat je bent wie je zegt dat je bent. Tegelijkertijd willen we een groot gebruiksgemak, dus we doen een pilot met identiteitskaarten en rijbewijzen en dan kun je dus studiefinanciering, een vergunning of iets anders met de overheid op die manier doen."

 

Maar er is een noviteit: niet alleen de overheid, maar ook private partijen krijgen de mogelijkheid om hun creativiteit bij te dragen. Het stelsel krijgt de soliditeit van de overheid en de inventiviteit van kleine startups, als het aan Plasterk ligt. Daar ligt een privacy-issue: die startups kunnen ook héél creatief zijn met persoonsgegevens. Daarom is het volgens Plasterk van belang dat die bedrijven precies van je weten wat nodig is. "Maar verder ook niks. Dat is precies het stuk van het stelsel waarvoor de overheid verantwoordelijk is en blijft."

De pilot met inloggen met je paspoort moet zes maanden duren, en voorlopig kan het alleen in Den Haag, Groningen en Eindhoven. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen