Technologie24 feb '14 09:28

'Europa moet Nederlandse voorbeeld volgen op internet'

Auteur: Pieter van den Akker

Neelie Kroes verkocht het plan als het zoet en het zuur: een einde aan de hoge roamingtarieven voor wie in het buitenland zijn mobieltje gebruikt, maar ook toegeven aan de internetproviders op netneutraliteit. Over die dubbele deal stemt het europarlement vandaag.

CDA-europarlementariër Lambert van Nistelrooij strijdt in Europa voor een netneutraliteit zoals we die in Nederland ook hebben: internetproviders mogen hier geen diensten of toepassingen op het internet belemmeren.

Waarom vindt u dat zo belangrijk?
"Het internet wordt steeds belangrijker. We hebben straks allemaal glasvezel. Daar moet je alle diensten op kunnen verkrijgen, niet alleen de diensten waaraan de providers het meest verdienen. Het gaat over de toegang tot snelle verbindingen. Als er vooraf deals worden gemaakt, bijvoorbeeld met YouTube, kom jij als nieuw bedrijf op het net en is de ruimte bezet."

Volgens Janneke Sloetjes van Bits of Freedom neemt Europa een stap, maar is die stap niet groot genoeg. Zij legt op BNR uit: "Nederland is een van de weinige landen in Europa, eigenlijk het enige land, dat netneutraliteit heeft. Dus in die zin doet de EU hiermee haar best om het voor de rest van Europa ook te regelen. Maar dat doet ze heel erg slap. Ze biedt bijvoorbeeld de ruimte voor speciale diensten om tegen speciale voorwaarden te worden doorgegeven."

Van Nistelrooij is het met haar eens. "Bits of Freedom  heeft in Brussel nadrukkelijk laten horen hoe men erover denkt. Men denkt aan de toekomst en aan nieuwe bedrijven. Maar ik kan me indenken dat er diensten zijn waarvan je wil dat ze altijd bereikbaar zijn. Kroes heeft aangegeven wat die speciale diensten moeten zijn. De stemming in Straatsburg gaat erover of iedereen gelijk is of dat je een deel van je verbinding overhoudt voor die speciale diensten. In landen als Duitsland, Frankrijk en Italië zijn er providers die zeggen 'hou maar een flink stuk beschikbaar, want dan kunnen we veel geld verdienen'."

Wat voor gevolgen heeft die gezamenlijke deal van lagere roamingtarieven en netneutraliteit voor ons, de Nederlandse consumenten?
"Er zit zoet in, zoals dat zo mooi is geformuleerd door mevrouw Kroes. Er is al 60 procent van de bedragen af. Het gaat niet alleen over het bellen, het gaat ook over sms'en en dataverkeer, ook voor bedrijven. Dat betekent dat in Europa dezelfde prijzen moeten worden aangeboden. Ik heb een paar keer aan commissaris Kroes gevraagd of ze de koppeling tussen roamingtarieven en netneutraliteit wil losknippen. Maar ze heeft het als één pakket neergelegd. We gaan er vanmiddag over stemmen en vervolgens gaat het naar de plenaire vergadering in maart. Maar inderdaad, hier en daar is het een beetje slikken."

Gaat u voor of tegen stemmen zoals het er nu voor ligt?
"Als er zoveel blokkades in zitten voor het vrije internet, zullen we samen met andere Nederlandse parlementariërs tegen stemmen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen