Technologie27 sep '13 08:52

Nederlandse game-industrie blijft scoren

Auteur: BNR Webredactie

De game-industrie in ons land zit in de lift. Reden om dit weekend in het stadhuis van Utrecht de mooiste en nieuwste game-designs te laten zien op INDIGO 2013. Een tentoonstelling van de crème de la crème van de Nederlandse games.

Martijn van Best, mede-organisator van de tentoonstelling: "De afgelopen tien jaar zijn er enorm veel gamebedrijven bij gekomen. Er zijn ongeveer 330 actief in Nederland. Dat is ongeveer evenveel als in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk."

Game-opleidingen
De opmars is onder meer te danken aan speciale game-opleidingen, die in het leven zijn geroepen, vertelt Van Best. "De games die je op INDIGO ziet zijn heel divers. Je hebt heel mooie entertainmentgames, games van getalenteerde studenten: het is allemaal heel divers.

Naast 'leuke' spelletjes blinken we uit in games met een functie. Typisch Hollands: eerst het nuttige, dan het aangename? Lachend: "Misschien. We zijn er in ieder geval heel goed in. Als je kijkt naar de gamebedrijven in Nederland, is de verhouding entertainment gamemakers en zogeheten toegepaste gamemakers ongeveer fifty fifty. Veel gamebedrijven doen het ook allebei."

Operatie oefenen
Op INDIGO is daar een mooi voorbeeld van te zien. "Een bedrijf uit Leeuwarden heeft een game gemaakt voor artsen die moeten oefenen in het uitvoeren van een buikholteoperatie. Dat doe je ook in de game door heel rare tangetjes vast te grijpen. Je oefent die handelingen, het gaat vooral om oog-handcoördinatie."

Gerelateerde artikelen