Technologie11 feb '14 18:31

10 miljoen voor game-industrie

Auteur: BNR Webredactie

De Nederlandse overheid en private investeerders steken tien miljoen euro in een nieuw gamefonds, GameOn. Het fonds moet eraan bijdragen dat de Nederlandse game-industrie wereldwijd op de kaart komt te staan.

Nederland speelt momenteel nog een kleine rol in de gamesector. Onder andere investeringen in talentontwikkeling moeten daar verandering in brengen, zegt Reinout te Brake, één van de initiatiefnemers van het fonds. "Met de overheid willen we erop inzetten dat de game-industrie in Nederland een kans van slagen krijgt."

Aan creativiteit ontbreekt het de game-ontwikkelaars niet, stelt Te Brake. Het probleem zit hem in het verdienmodel. "Het is best lastig om het juiste businessmodel te vinden voor een industrie die zich heel snel heeft ontwikkeld sinds 2005. Daar heb je ook investeerders voor nodig."

Juist die investeerders zijn de laatste jaren weggebleven, zegt de initiatiefnemer. "Laat staan dat er bedrijven zijn verkocht." Bijkomend punt is dat de game-industrie van betaalde games naar 'free to play' is verschoven. Te Brake: "Dan moet je andere manieren bedenken hoe je met je game geld gaat verdienen."

Talent
GameOn wil zich vooral gaan inzetten voor talentontwikkeling. Want: "Als je geen talent hebt, heb je ook geen game-industrie". Dat begint al in de schoolbankjes, zegt Te Brake. "We willen draagvlak creëren binnen de overheid, maar ook binnen het onderwijs om te zorgen dat we uiteindelijk voldoende talenten hebben waarin wij kunnen investeren."

Vergelijk het met de jeugdopleiding van Ajax en Feyenoord waar voetballers als Van Persie uit voortkomen, zegt Te Brake. "Van Persie was er niet geweest als Van Basten er niet was geweest en Van Basten was er niet geweest als een Cruijff er niet was geweest. Talentjes ontwikkelen is natuurlijk ook gewoon de jeugd opleiden."

Gerelateerde artikelen