Het computervirus is jarig en nog springlevend!
Het computervirus is 30 jaar oud. Het eerste virus, het BRAIN-virus, dook dertig jaar geleden op. Tegenwoordig beveiligen bedrijven zich goed tegen cyberaanvallen.
Het BRAIN-virus was nog niet zo schadelijk. Diskette erin en eruit, en het euvel was verholpen. Nu is dat wel anders. De virussen zijn schadelijk voor je computer en de criminelen erachter zijn uit op je geld en de verspreiding gaat razendsnel, meestal via e-mail.
In die zin is er de afgelopen jaren weinig veranderd, zegt Joran Polak, security analist van Certified Secure. "We zien eigenlijk dat de tactieken die jaren geleden werden gebruikt, nog steeds werken. En dat komt eigenlijk omdat mensen nog steeds overal op klikken. Bijlagen openen, hun software niet up to date houden. Dat zijn allemaal manieren waarop je een virus kunt oplopen", zegt Polak.
I love you-virus
De eerste keer dat het via de mail goed misging was met het zogenoemde I love you-virus rond de eeuwwisseling. Maar de wereld van de cyber security heeft uiteraard ook niet stilgezeten. Particulieren worden in overheidsspotjes gewaarschuwd en ook bedrijven zijn zich meer en meer bewust van het feit dat ze de risico's van cybercrime serieus moeten nemen.
Dat gaat zelfs zo goed dat cybercriminelen hun aandacht verschuiven van de bedrijven naar de mensen die in die bedrijven werken, zegt Jan Terpstra, cyber security consultant bij Hewlett Packard, en volgens sommigen de grondlegger van de anti-virusindustrie in Nederland. "Bedrijven en particulieren zijn echt de nieuwe doelgroep en een nieuw doelwit voor cybercriminelen", zegt hij. Rijke beleggers, topmensen uit het bedrijfsleven en goed draaiende MKB'ers moeten oppassen. De criminelen gaan daarbij verder dan je denkt.
Persoonlijke leven
"Ze liggen desnoods achter de struiken om te kijken hoe laat iemand thuiskomt en wanneer iemand op vakantie gaat. En ze maken gebruik van gegevens uit het persoonlijke leven van die mensen om hun vertrouwen te winnen. Dan zou het zomaar kunnen zijn dat je via Facebook of via e-mail een mailtje krijgt van iemand die zegt dat hij vroeger bij jou op de sportvereniging heeft gezeten of in de examenklas. Maar dat blijkt op maat gemaakte malware te zijn waarmee de betreffende persoon eigenlijk de controle over een deel van zijn computer of soms zelfs over een deel van zijn leven uit handen geeft aan de crimineel", legt Terpstra uit.
Trots
Nederlanders zouden een makkelijk doelwit zijn, omdat ze uit trots voor hun functie veel over zichzelf loslaten, zegt Erno Doorenspleet. Hij is security advisor van IBM. "Die is dan zo trots op wat hij doet. En ook zo openlijk vertelt, dat het heel makkelijk is om die persoon eruit te halen en te zeggen: 'die personen binnen die organisatie zijn voor mij interessant'", zegt Doorenspleet.
En de tactiek van een mailtje, van malware blijft werken. We blijven er op klikken. Dus het komt vooral op degene aan die achter het scherm zit. Beter opletten dus!