Technologie1 nov '13 07:37Aangepast op 25 aug '16 14:21

'Cyber security gaat steeds meer ons leven bepalen'

Auteur: Harmen Simon Teunis

Wetenschappers, theologen, architecten, filosofen, studenten en ambtenaren moeten in een 'clash of disciplines' nieuwe inzichten geven over het veiliger krijgen van internet. En dat is nodig want cyber security gaat steeds meer ons leven bepalen.

Dat zegt Wil van Gemert, direteur Cyber Security van de NCTV (Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid). Hij is een van de organisatoren van de bijeenkomst. "Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat wij voortdurend online zijn en dat in alle processen wel cyber zit."

En dat wordt in de nabije toekomst alleen nog maar meer. "Het aantal apparaten dat in 2020 aan het net hangt wordt becijferd op bijna 50 miljard. Dan kun je je voorstellen dat er enorme connectiviteit tussen zit en dat het elkaar beïnvloedt. Vanuit het NCTV zijn we er vooral om te zorgen dat onze samenleving veilig blijft."

Want juist de toenemende verbindingen tussen al die apparaten, brengt de nodige risico's met zich mee. En dan komen er nog allerlei vraagstukken over privacy bij. Van Gemert noemt Google Glass een product wat een fantastische uitvinding kan zijn. Maar wel een die ook complicaties met zich mee brengt. Een voorbeeld: "Als je blind bent, kun je via gezichtsherkenning te horen krijgen wie er tegenover je staat. Dat geeft enorm veel voordelen, maar er zitten ook risico’s aan vast. Om daar een goede balans in te vinden, hoe we daar als maatschappij mee moeten om gaan, wat de rollen van de overheid en de private sector en de burgers zijn, dat zijn de uitdagingen die voor ons staan."

Verschillende disciplines
Juist omdat de uitdagingen zou complex zijn, koos men er voor om al die disciplines bij elkaar te brengen. "Om de vraagstukken die voor ons liggen – of het nou gaat over privacy of het ontwerpen vanuit een ‘secure’ oogpunt – vanuit een ander punt te belichten. We willen kijken hoe die disciplines ons daarbij kunnen helpen om het beter te doen."

De organisatoren zijn tevreden als de samenkomst aanzetten kan geven tot hoe dingen anders en beter zouden moeten gaan. "Een architect weet bijvoorbeeld veel over hoe je ontwerpeisen vertaalt naar een concreet gebouw. Als wij nieuwe producten gaan maken, willen we dat security er in zit. Als er dat soort uitgangspunten uit zouden komen, zijn we tevreden. We bieden het daarna aan de raad aan. De raad zal ons dan weer van advies dienen hoe we dat ook daadwerkelijk op de iets langere termijn in concrete activiteiten zouden kunnen omzetten."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen