Technologie15 feb '16 14:52

Alle wegen leiden naar Venlo

Auteur: Didi Levison

Nederland scoort hoog in de Europese logistieke locatielijsten. En niet de mainports Rotterdam of Schiphol winnen goud, maar het Limburgse Venlo gaat er met de prijs vandoor.

Heat Map Logistieke locaties Europa. Afb: Prologis
Heat Map Logistieke locaties Europa. Afb: Prologis

Uit een onderzoek door Prologogis, wereldwijd de grootste speler in logistiek vastgoed, blijkt dat Nederland nog altijd een toplocatie is voor distributiecentra. Venlo krijgt de eerste plek en ook Rotterdam en Brabant staan in de top 5.

Dirk Sosef, hoofd onderzoek en strategie bij Prologis, legt uit wat Venlo zo’n gewilde plek maakt: “Venlo doet het goed op verschillende facetten. Om te beginnen ligt Venlo in de nabijheid van economische netwerken. Dan is er nog de uitstekende infrastructuur in en rondom de stad en ten slotte is er goed gekwalificeerd personeel te vinden”. Dat doet eigenlijk niet onder aan Rotterdam zou je denken. Maar de ligging maak het verschil. “Venlo voert gemakkelijk goederen door naar andere gebieden zoals bijvoorbeeld het Duitse Rijnland”, zegt Sosef.Behalve Nederland doet ook Oost-Europa het goed in logistiek opzicht. Maar liefst acht van de twintig locaties op het lijstje zijn gelegen in Oostbloklanden. Volgens Sosef komt dat doordat deze landen in trek zijn vanwege goedkope arbeidskrachten, grond en vastgoed.

Top 10:

1 Venlo
2 Rotterdam
3 Antwerpen-Brussel
4 Midden-Brabant
5 Oost-Brabant
6 Düsseldorf
7 Midden-Polen
8 Antwerpen-Hasselt
9 Istanbul
10 Keulen

Gerelateerde artikelen