Technologie21 aug '15 09:32

'DDoS blijft wapenwedloop'

Auteur: Marjan van den Berg

Weer een DDoS-aanval gisteren: dit keer was de website van de Volkskrant de pineut. DDoS-aanvallen komen vaak voor. Je er goed tegen wapenen, maar het blijft een wedloop, zegt Joost Schellevis van technologiesite Tweakers.

De site van de Volkskrant werd anderhalf uur platgelegd. Volgens een woordvoerder is de aanval geclaimd door de hackersorganisatie Anonymous. Waarom de Volkskrant is aangevallen is volgens de woordvoerder onbekend. “Geen idee. Wij hebben over ze geschreven, maar dat hebben er wel meer.”

Eerder deze week werd het internet van Ziggo twee keer platgegooid via DDoS-aanvallen. Ook achter deze aanvallen zou Anonymous zitten.

Veel klanten voor de winkeldeur
DDoS-aanvallen steken relatief simpel in elkaar, zegt journalist Joost Schellevis van Tweakers. “De beste vergelijking is als je met veel mensen voor een winkeldeur gaat staan, zodat reguliere klanten niet meer naar binnen kunnen: dat is eigenlijk wat een DDoS-aanval is, maar dan digitaal. Niet iedereen kan het natuurlijk doen, maar het is niet zo moeilijk als binnendringen in een systeem bijvoorbeeld.”

Er valt wel wat te beginnen tegen DDoS-aanvallen, zegt Schellevis. Ziggo zelf bleef vannacht buiten schot, volgens Schellevis waarschijnlijk omdat het bedrijf zich heeft voorbereid op nieuwe aanvallen.

 

Je bent volgens hem dus niet volkomen machteloos, al kun je ook pech hebben. “Het is een wapenwedloop. Die aanvallers hebben één keer geluk; ja, dan ben je offline. En dan neem je weer nieuwe maatregelen en dat doet je website het wel weer.”

Niet per se iets aan de hand
Het is moeilijk te zeggen wat er precies achter de recente aanvallen zit. Volgens Schellevis is het niet zo dat DDoS-aanvallen nu ineens vaker voorkomen. “Er komen heel veel DDoS-aanvallen voor op internet. Nu richten ze zich dan toevallig, of misschien niet toevallig, op Ziggo. Maar dat wil niet zeggen dat er echt iets aan de hand is.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen