Technologie18 aug '14 19:22Aangepast op 18 aug '14 20:25

'Nieuwe Britse uitleveringswet biedt Assange meer bescherming'

Auteur: Thijs Baas

Een vertrek uit de Ecuadoriaanse ambassade in Londen zal Wikileaks-oprichter Julian Assange eigenlijk alleen maar goed doen. Door een verandering in de Britse uitleveringswetgeving is de kans aanzienlijk geslonken dat Assange wordt uitgeleverd aan Zweden. Dat zegt IT-architect en informatiebeveiligings-expert Arjen Kamphuis tegen BNR.

En opgesloten zitten in een klein gebouwtje - al is het een ambassadegebouw - gaat je ook niet in de koude kleren zitten, vermoedt Kamphuis. Als bekende van Assange weet hij formeel overigens niet meer dan wat publiek bekend is. De wetswijziging van vorige maand houdt onder meer in dat iemand niet onder Britse wet kan worden uitgeleverd - zelfs niet aan een ander Europees land - zonder concrete aanklacht. "En voor zover er nog een zaak bestaat in Zweden, ís er geen sprake van een aanklacht van een concrete wetsovertreding."

Assange verlaat binnenkort de Ecuadoriaans ambassade in Londen, kondigde hij vandaag aan. Hij zit daar al twee jaar om uitlevering naar Zweden en vervolgens de VS te voorkomen. "Onder de nieuwe wet kan hij wellicht niet meer worden uitgeleverd aan Zweden, en dan kan hij weer eens zijn wandelingetje in het park maken." Want dat Assange zich de afgelopen jaren behoorlijk opgesloten heeft gevoeld, daar is ook volgens Kamphuis weinig twijfel over mogelijk. "Hij is de afgelopen twee jaar letterlijk niet naar buiten geweest."

Naar omstandigheden
Dat is niet goed voor je gezondheid, vermoedt Kamphuis. "Er is een zekere hoeveelheid stress. Ik denk dat het naar omstandigheden goed met hem gaat, maar het is natuurlijk niet makkelijk om toch een soort gevangene te zijn zonder dat je de wet hebt overtreden of iets verkeerds hebt gedaan. Hij zit al bijna vier jaar vast, waarvan dus twee jaar in die ambassade."
 

Goed nieuws ook voor Wikileaks zelf, denkt Kamphuis. "Als je echt zelf kunt reizen en wandelen, ben je een stuk effectiever. En dat betekent dat Wikileaks weer op een wat hoger niveau kan functioneren, hopelijk. Als er al media-aandacht is, gaat het vaak over de zaak tegen de persoon Assange. Terwijl er ook andere dingen gebeurd zijn die de aandacht trokken, zoals de Snowden-zaak. Wikileaks heeft al die tijd zaken gepubliceerd, maar is niet altijd in staat om overal 100 procent aan deel te nemen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen