Technologie18 aug '14 10:50

Assange verlaat ambassade "snel"

Auteur: Marjan van den Berg

WikiLeaks-oprichter Julian Assange verlaat "snel" de ambassade van Ecuador in Londen.

Dat heeft de Australiër laten weten tijdens een persconferentie op de ambassade van Ecuador in Londen. Het is niet duidelijk op welke termijn hij weg wil. Assange zegt hulp te hebben van mensenrechtenorganisaties.

Zijn gezondheid lijdt onder het langdurige verblijf in de ambassade, vertelde de 43-jarige Assange. Hij komt nooit buiten en krijgt weinig lichaamsbeweging. Volgens Britse media kampt hij met hart-, bloeddruk- en ademhalingsproblemen.

Het is nu de grote vraag wat er gaat gebeuren. In principe wordt Assange opgepakt zodra hij een voet buiten de ambassade-deur zet.

 

Uitlevering
De 43-jarige Assange zit al twee jaar in de ambassade van Ecuador in Londen. Assange vroeg daar politiek asiel aan om te ontkomen aan een mogelijke uitlevering aan Zweden, waar hij wordt beschuldigd van seksueel misbruik.

Assange ontkent de Zweedse aantijgingen en vreest bovendien dat Zweden hem weer uitlevert aan de Verenigde Staten. Dat land wil hem vervolgen omdat hij geheime overheidsdocumenten heeft gepubliceerd.

Hij benadrukte tijdens de persconferentie overigens dat hij (nog steeds) niet is aangeklaagd in Groot-Brittannië of in Zweden. Voorafgaand aan de persconferentie werd gespeculeerd dat Assange zich zou overgeven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen