Technologie5 feb '16 12:38

Filmmakers eisen 1,2 miljard euro van Nederlandse Staat voor illegale downloads

Auteur: Sam de Voogt

Nederlandse filmproducenten en distributeurs hebben een claim van 1,2 miljard euro neergelegd bij de Nederlandse staat. Volgens hen zijn ze die inkomsten misgelopen omdat de overheid illegaal downloaden toestond.

In een brandbrief aan staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) dreigen de filmproducenten naar de rechter de stappen als de Staat niet voor 19 februari erkent aansprakelijk te zijn voor de financiële schade die filmproducenten en distributeurs hebben geleden. Daaropvolgend zou een gesprek moeten volgen tussen beide partijen om de precieze schade vast te stellen. De brief is ondertekend door alle onafhankelijke filmdistributeurs en de meeste Nederlandse filmproducenten.

In 2014 verbood de Nederlandse overheid het illegaal downloaden van films, muziek en televisieseries na een uitspraak van de hoogste rechtbank van de EU. Maar volgens de filmmakers betekent dat dat consumenten tien jaar lang straffeloos illegaal materiaal konden downloaden. ANP meldt dat in de brief staat: "Het gevolg hiervan was dat een hele generatie consumenten het idee heeft gekregen dat gebruik van films zonder betaling gewoon mag." Het totale schadebedrag zou ongeveer 1,2 miljard euro zijn, inclusief rente.

Naast erkenning, financiële compensatie en een gesprek willen de filmmakers strengere handhaving, een Postbus 51-campagne en noodmaatregelen op het illegaal downloaden op korte termijn aan banden te leggen. De Postbus 51-campagne zou de boodschap moeten verspreiden dat illegaal downloaden gelijk is aan stelen.

Niets meer
Volgens advocaat Quirijn Meijnen, gespecialiseerd in intellectueel eigendom, vertoont de mogelijke rechtszaak veel overeenkomsten met een zaak uit 2012 over de kopieheffing, een soort van belasting bovenop aankoopbedragen van CD's, DVD's en andere informatiedragers die rechtstreeks naar de makers van films, muziek en series ging. Toen spande Stichting Thuiskopie namens rechthebbenden van films, muziek en series een rechtszaak aan tegen de Nederlandse overheid omdat die geen kopieheffing had ingevoerd voor informatiedragers als laptops en smartphones, terwijl dat wel al gold voor CD's en DVD's. De stichting won de zaak, waardoor de Staat uiteindelijk 10 miljoen euro moest betalen.

 

Meijnen: "Vroeger kreeg de industrie dus geld via de kopieheffing, en konden consumenten downloaden uit illegale bron zolang ze maar die kopieheffing betaalden. Maar sinds de uitspraak van het Europees Hof in 2014 hoefde die heffing niet meer betaald te worden, want illegaal downloaden mocht niet meer. Nu ontvangt de industrie dus helemaal niets meer."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen