Technologie15 jan '16 13:15

Wikipedia mag 15 kaarsjes uitblazen

Auteur: Jolijn Mes

De online encyclopedie Wikipedia bestaat vijftien jaar en is nog steeds succesvol. Tijd voor een feestje dus.

ANP/EPA
ANP/EPA

De site werd in 2001 opgericht met als doel mee te werken aan een wereld waar iedereen vrije toegang heeft tot kennis. In de afgelopen 15 jaar zijn meer dan 35 miljoen artikelen geschreven in honderden talen.

De blijde dag wordt wereldwijd gevierd, zegt Sandra Rientjes, directeur van de Vereniging Wikipedia Nederland: "In Kiev is er vandaag een speciaal Wikipedia-concert, in New York een online conferentie. Verder zie je overal Wikipedianen bij elkaar komen in cafés om het moment even te vieren."
Toegankelijk
Nog altijd wordt Wikipedia door vrijwilligers geschreven en is de informatie gratis toegankelijk. Elke maand leveren wereldwijd 80 duizend mensen gratis een inhoudelijke bijdrage. En dat heeft voordelen. Rientjes: "Wikipedia is superactueel. Er hoeft maar iets te gebeuren en het wordt meteen aangepast op de site. Daarnaast heb je ook een onuitputtelijke bron van kennis, inzichten en informatie."

Maar dat iedereen mee kan werken heeft ook nadelen: "Ik zag eens dat iemand bezig was om heel veel artikelen over tv-series aan te passen. Toen ik ging kijken wat hij aan het doen was, zag ik dat hij zichzelf overal toevoegde als hoofdrolspeler."

Dat soort grappen worden direct verwijderd, maar dat betekent niet dat op Wikipedia geen lol te beleven is. Zo is er een pagina voor verwijderde pagina’s met rare titels en is de Schotse Wikipedia geheel in het Schotse accent geschreven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen