Technologie6 okt '15 10:29Aangepast op 6 okt '15 11:23

Gegevens Europese internetgebruikers niet zomaar naar VS

Auteur: BNR Webredactie

Het Europese Hof van Justitie in Luxemburg heeft een streep gezet door een verdrag dat de opslag van Europese persoonsgegevens in de VS regelde.

Persoonlijke gegevens van Europese internetgebruikers kunnen niet zomaar worden overgedragen aan de Verenigde Staten, heeft het Hof bepaald.

Internetbedrijven zoals Facebook hadden toestemming om gegevens op te slaan, maar het Hof vindt dat de Amerikanen ze niet goed genoeg beschermen. De rechters zetten een streep door een besluit van de Europese Commissie in 2000, die de Verenigde Staten hadden aangemerkt als een 'veilige haven' voor privédata.

De zaak was aangespannen door een Oostenrijkse student, die sinds 2008 een account op Facebook heeft. Hij was naar de rechter gestapt na de onthullingen van Edward Snowden dat Amerikaanse geheime diensten op grote schaal het internet afluisteren.

Consequenties
Volgens privacy-advocaat Ot van Daalen is het niet zo dat er nu helemaal geen gegevens meer naar de VS worden overgedragen: dat zou onwerkbaar zijn, zegt hij. “Maar tegelijkertijd zal dat met meer waarborgen omkleed moeten zijn, zodat die overdracht niet opnieuw weer op de tocht komt te staan, zoals het met safe harbour gebeurde.”

Wat gaan bedrijven hiermee doen? Van Daalen: “Mijn vermoeden is dat bedrijven voorzichtiger zullen worden en hun klanten meer zullen betrekken bij de overdracht van die gegevens naar de VS. Dat ze bijvoorbeeld toestemming zullen vragen om dat te doen: dat je misschien een pop-up krijgt waarin staat: ‘Wij zijn van plan om gegevens van jou naar de VS over te dragen. Weet dat daar het risico is dat de NSA die gegevens mogelijk onderzoekt. Ga je daarmee akkoord?’.”

Daarnaast, zegt Van Daalen, moet de politiek hier ook iets mee. “De Europese Commissie is op dit moment aan het onderhandelen met de Verenigde Staten over een mogelijke opvolger van de safe harbour-regeling. Die zal dus moeten nadenken hoe zij de privacy van Europeanen beter gaat beschermen.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen