Technologie3 mrt '16 10:57

Waarom wil het Pentagon gehackt worden?

Auteur: Sam de Voogt

Een buitenkansje voor ambitieuze hackers. Het Pentagon heeft ze uitgenodigd om de veiligheid van enkele sites van het Amerikaanse ministerie van Defensie uit te testen. Maar wat wil het Pentagon met de resultaten?

Nederlandse hackers moeten we helaas teleurstellen; de uitnodiging voor de actie 'Hack the Pentagon' die gisteren werd uitgestuurd, geldt alleen voor Amerikanen. Die moeten zich bovendien vooraf laten registeren en een backgroundcheck toestaan. Daarna mogen ze aan de slag. Treffen ze een lek aan in de software van het Pentagon, dan krijgen ze een financiele beloning.

Zo'n uitnodiging is niets nieuws, zegt ethisch hacker Barry van Kampen. "De Nederlandse overheid doet het al 2 of 3 jaar. Het verschil is dat we in Nederland alleen een t-shirt krijgen met de tekst: 'I hacked the government and all I got was this lousy t-shirt.' Daarvan kan ik inmiddels elke dag van de week een schoon exemplaar aantrekken."

Nieuwe aanvalsstrategieën
Maar Van Kampen is wel benieuwd wat de Amerikaanse overheid met de informatie die uit de hackeraanvallen verkregen wordt, gaat doen. "Je kunt hackers profileren door te kijken naar met welke ip-adressen gehackt wordt en die voortaan in de gaten te houden. Je kunt daarnaast natuurlijk de beveiliging verbeteren, maar ik ben vooral benieuwd of de Amerikanen de informatie ook gaan gebruiken om zelf een nieuwe aanvalsstrategie op te zetten tegen andere partijen."

Dat het Pentagon gehackt gaat worden, noemt Van Kampen een kwestie van tijd. "In elk computersysteem zitten fouten, ook in het systeem van het Pentagon. Hoe meer tijd je in een digitale omgeving steekt, hoe groter de kans wordt dat je binnenkomt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen