Technologie8 mrt '16 22:12

Gamen als topsport, binnenkort ook op de Nederlandse tv

Auteur: Judith Laanen

Binnenkort op de Nederlandse televisie: gamers kijken. Fox Sports maakte vandaag bekend dat zij de YoungCapital Dutch College League gaan uitzenden, een nationaal gametoernooi voor studenten.

Gamers kijken naar het wereldkampioenschap van het spel League of Legends in Parijs, twee jaar geleden. Foto ANP
Gamers kijken naar het wereldkampioenschap van het spel League of Legends in Parijs, twee jaar geleden. Foto ANP

Jan Meijroos, hoofdredacteur van het gametijdschrift Power Unlimited, zegt dat deze 'eSports' al jaren een topsport is. "Op lokaal niveau worden er nog weinig initiatieven ontplooid, wat ook met schaalgrootte te maken heeft."

In Nederland gamen miljoenen jongeren en volwassen. "De digital natives-generatie groeit op met games, het is sociaal geaccepteerd", zegt Meijroos.

 

En het is big business. Als je een wedstrijd wint , kun je enorme bedragen verdienen. En als je écht goed bent gaan de portemonnees nog wat verder open.Meijroos: "Ook worden spelers individueel gesponsord door kleding- en hardwaresponsors, en hebben ze vaak nog een eigen YouTube-kanaal of streamingkanaal waarmee ze via Google Advertisement geld kunnen verdienen."

Bij topsport komt, zo werd vandaag ook bekend, helaas doping en matchfixing kijken, en in de gamewereld is dat niet anders, zegt Meijroos. "De druk is groot, de prestaties zijn hoog. Mensen zitten soms maandenlang in trainingskampen om zich te specialiseren in één bepaald spel. Dan grijpen jongens wel eens naar wat concentratiemiddelen of vindt er matchfixing plaats."

Het uitzenden van het gametoernooi is een samenwerking van wervingsbureau YoungCapital en sportmarketingbureau 2Basics. Teams van Nederlandse hogescholen en universiteiten strijden met elkaar in de 'multiplayer online battle arena' van het spel League of Legends. Het spel wordt maandelijks door meer dan 67 miljoen mensen gespeeld. Het winnende team mag Nederland vertegenwoordigen op de achtste editie van het wereldkampioenschap van League of Legends, dat in de maand oktober wordt gehouden. De finale vindt op 31 oktober plaats in Berlijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen