Technologie28 okt '14 20:37

Unmanned Valley mikt op tienduizenden banen

Auteur: Thijs Baas

Nederland moet gaan investeren in een Unmanned Valley op het voormalige militair vliegveld Valkenburg. Dat zegt Lucas van Oostrum van Aerialtronics in BNR Wereldveroveraars. Nederland heeft een grote voorsprong op het gebied van alles wat met onbemand vervoer te maken heeft, maar de wet- en regelgeving loopt nog hopeloos achter. Geen tijd te verliezen dus.

Als het aan Van Oostrum ligt, hebben over een aantal jaren fabrikanten van onbemande systemen, toeleveranciers van apparatuur, sensoren, algoritmes en big data-partijen de krachten gebundeld op het voormalige militair vliegveld. De geplande vijfduizend woningen op het terrein en andere huidige functies hoeven wat Van Oostrum betreft geen belemmering te zijn. "De infrastructuur ligt er en het hele vliegveld is eigenlijk volledig klaar, met grote hangars, dus we denken dat we de mogelijkheid hebben om het uit te rollen."

De impact op de samenleving zal volgens Van Oostrum enorm zijn. "We kunnen veel banen creëren. We behoren in de VS met onder meer Google en Amazon tot de founders van de Small UAV Coalition. Er is nog geen wet- en regelgeving om het mogelijk te maken, maar daar verwachten ze dat er in de eerste twee jaar 100.000 banen gecreëerd worden. En vertaal dat naar Europa, dan gaat het al gauw om tienduizenden banen. In Frankrijk zijn er al 1.800 geregistreerde bedrijven in deze early phase van de markt."

Onderzoeksinstellingen
Aan potentie geen gebrek, meent Van Oostrum; de kennis is er, met onderzoeksinstellingen als de TU Delft, NLR, ESA en allerlei partijen die er op de een of andere manier aan gelinkt zijn binnen handbereik. Bovendien biedt de locatie, gelegen in de nabijheid van Amsterdam, Leiden en Delft, volop mogelijkheden. "We lopen zeker voorop daarin. Drones staan binnen de EU in de top-5 van nieuwe innovaties en we moeten als Nederland de kans grijpen om dat te claimen. Het bedrijfsleven is er klaar voor."

En nu ook minister Schultz van Haegen positief tegenover de plannen staat, gloort er hoop. "Je ziet Nederland er goede stappen in zetten om de wetgeving te veranderen. Schultz heeft de unmanned car als speerpunt aangewezen. Ze hebben een duidelijke focus op die onbemande systemen. Er zijn al heel veel mogelijkheden, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid."

Een mooi moment om de plannen echt te lanceren? Van Oostrum mikt op februari, als de Unmanned System Expo plaatsvindt. "De grootste beurs in Europa, dat zou een mooie lancering kunnen zijn voor Unmanned Valley."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen