Technologie15 mrt '16 11:00

Liegen en bedriegen computers straks ook beter dan mensen?

Auteur: Sam de Voogt

Nu de wereldkampioen in het spel Go is verslagen door een computer, is de volgende stap voor ontwikkelaars om kunstmatige intelligentie het spel Diplomacy te leren. Een spel dat alleen te winnen is dankzij leugens en bedrog.

Het was een historisch moment vorige week: een van de beste spelers ter wereld, de Zuid-Koreaan Sedol Lee, van het oudste en meest complexe bordspel ter wereld, Go, werd verslagen door het door Google ontwikkelde computerprogramma AlphaGo. In een wedstrijd van best-of-five won de computer de eerste drie wedstrijden. Lee redde daarna de eer, maar vandaag ging ook de laatste pot naar de computer. Vast staat dat de computer de mens nu ook in dit laatste bastion van denksporten is voorbijgestreefd.

Programmeurs van kunstmatige intelligentie zijn alweer bezig met hun volgende verovering: het spel Diplomacy. Een bordspel waarbij geen rekenkunst komt kijken, maar waarbij onderlinge communicatie, het bouwen van coalities en goed kunnen liegen en bedriegen belangrijk is. En, ook niet onbelangrijk volgens hoogleraar Informatica aan de universiteit van Leiden Jaap van den Herik, een spel met meerdere spelers.

 

"We stappen nu af van welgedefinieerde regels. Het spel Diplomacy draait om onderhandelen, of je je troepen terugtrekt of niet. Daarbij komt liegen naar voren. De hoofdregel is in ieder geval dat geen enkele regel bindend is. Medestanders kunnen plots tegenstanders zijn. Een delicaat spel dus, en een afspiegeling wat er in de echte wereld gebeurd."

 

Cultstatus
Diplomacy
wordt gespeeld op een bord waarop het Europa rond het begin van de 20e eeuw, vlak voor de Eerste Wereldoorlog staat afgebeeld. Twee tot zeven spelers binden als regionale grootmachten met elkaar de strijd aan. Ze moeten onderhandelen en laten daarna tegelijkertijd hun volgende zet zien. Doel is het domineren van het oudste continent. Het spel heeft door de jaren heen een cultstatus verworven, ook onder beroemde politici. Zo is voormalig Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger groot fan van het spel.

Volgens Van den Herik is het een kwestie van tijd voordat ook in dit spel de computer de mens verslaat. "Er wordt aan gewerkt. Vorig jaar werd er voor het eerst een computerwedstrijd georganiseerd, dit jaar volgt een toernooi. Binnen 20 jaar gaat het gebeuren."

Een korte uitleg van Diplomacy:

 

Gerelateerde artikelen