Technologie12 apr '16 10:12Aangepast op 15 apr '16 17:22

Wat vliegt daar?

Auteur: Marjan van den Berg

Uitvindingen kunnen ook weer nieuwe gevaren opleveren, zo ook de drone. Daarom is er nu een detectiesysteem dat drones onderscheidt van onschuldige vogels.

Foto: Rogiér Dankerlui (BNR)
Foto: Rogiér Dankerlui (BNR)

Het bedrijf Robin Radar Systems heeft een radarsysteem gebouwd waarmee je drones van ver ziet aankomen en kunt onderscheiden van vogels. Er is veel interesse voor in de luchtvaartwereld en bij overheden uit binnen- en buitenland, zegt CEO Siete Hamminga. Een prototype is onlangs al ingezet om wereldleiders te beschermen  tijdens de G7-top.

"Het systeem zorgt ervoor dat we drones vroegtijdig zien aankomen", zegt Hamminga. Het gaat daarbij om de relatief kleine drones die iedereen kan aanschaffen. "Die detecteren wij op kilometers afstand. Door de reflectie die wij terugkrijgen te bestuderen, kunnen wij vaststellen of het een drone of een vogel is." Op een computerscherm demonstreert hij het onderscheid.

 

Dreiging en incidenten
Wereldwijd worden maandelijks 200.000 drones verkocht, zegt Hamminga. "Die vliegen allemaal ergens rond. Dat leidt tot ongelooflijk mooie kansen op allerlei gebieden, maar dus ook tot nieuwe vormen van dreiging en nieuwe vormen van incidenten."

Terroristische dreiging is daar een van. Ook valt te denken aan de inzet van drones voor bedrijfsspionage, bijvoorbeeld tijdens testritten in de autoindustrie, en voor het binnensmokkelen van wapens of drugs in gevangenissen.

Maar ook mensen met minder kwade bedoelingen kunnen met hun drone veel schade aanrichten. Als voorbeeld noemt Hamminga mensen die bij luchthavens met drones in de weer gaan om mooie beelden te maken van vliegtuigen, en zo het luchtverkeer in gevaar brengen. "Dat is een serieus probleem."

Robin Radar Systems heeft al contact met andere bedrijven die een gedetecteerde drone op verschillende manieren uit de lucht kunnen halen, bijvoorbeeld met bestuurbare vangnetten.

Gerelateerde artikelen