Technologie24 feb '15 15:21

Leidt zonsverduistering volgende maand tot massale black-out?

Auteur: Pieter van den Akker

ZONNEPANIEK! Zo kopte de Telegraaf vanochtend. Elektriciteitsbedrijven kijken met angst en beven naar 20 maart. Want dan legt een zonsverduistering alle zonne-energie in heel Europa tijdelijk plat. Gaat dan ook het licht uit?

Foto: Hugo Reitsma
Foto: Hugo Reitsma

Verslaggever Hugo Reitsma ging naar Tennet om de paniek te peilen. Hij belandt in een ruimte die doet denken aan het Mission Control Center in Houston. In werkelijkheid is het vertrek National Control Center gedoopt. Aan teamleider Jaap Hagen de vraag wat hier precies gebeurt: "Hier bewaken wij de import, export en het transport van elektriciteit in heel Nederland, 24 uur per dag. Zeven dagen per week."
 

In balans
Hagen vertelt wat er zien is op de schermen die er hangen: "We zien hier de automatische regeling die zorgt dat dat in balans blijft. Je ziet dat er voortdurend afwijkingen zijn tussen vraag en aanbod. Dat wordt automatisch 'weggeregeld' op centrales die Tennet in het land gecontracteerd heeft. Als dat niet voldoende is, dan grijpen de mensen die dienst doen in en kunnen zij aanvullende maatregelen nemen."

Op het moment van spreken is er voldoende aanbod aan energie. Dat zou niet het geval zijn als er sprake is van een zonsverduistering. Althans: "De paniek is wat mij betreft wat overdreven. We zijn maanden geleden al begonnen in Europees verband met kijken welke maatregelen we moeten nemen om de solar eclipse het hoofd te bieden."

Uitval
Hoeveel uitval van zonne-energie zoiets geeft? Hagen: "In Nederland rekenen we met een tekort van 500 megawatt. Europees gezien is het 34.000 megawatt."

Nee, een heel grote donderwolk geeft niet hetzelfde effect, zegt de man van Tennet dan. "Die is altijd heel lokaal en hier gaat het om een fenomeen dat in heel Europa merkbaar zal zijn. Vrijwel gelijktijdig."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen