Technologie28 jan '15 12:39

Nieuwe huizen of een testcentrum voor drones?

Auteur: BNR Webredactie

Dronebouwer Lucas van Oostrum ziet het graag gebeuren: een testcentrum voor drones op het oude vliegveld Valkenburg in Katwijk. Maar als het aan het Rijksvastgoedbedrijf ligt komt het zover niet: dat ziet liever de komst van 5000 huizen.

Waarom een locatie zoals het oude vliegveld in Valkenburg? Dat vroeg verslaggever Edwin Driessen zich af in gesprek met Van Oostrum. Hij heeft grootse plannen om het oude vliegveld om te toveren in een centrum waar drones én zelfrijdende auto’s kunnen worden getest.

 

Daarnaast liggen volgens Van Oostrum alle onderzoeksinstellingen om de hoek. De Technische Universiteit Delft, het Nationaal Lucht en Ruimtevaartlaboratorium (NLR), de Nederlandse organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO) en de Universiteit van Leiden. Een ideale locatie dus, als je het Van Oostrum vraagt.

Maar er moeten dus huizen komen. Einde project? Niet als het aan van Oostrum ligt. “Ik zou het niet zo willen zeggen. Het plan om huizen te bouwen is twaalf jaar geleden gemaakt, waar wij op zich niet tegen zijn. Maar wij hebben zoiets van: behoud nou die baan, want dit is echt wat er in de toekomst in Nederland zal gaan gebeuren: de komst van onbemande systemen.”

Voortrekkersrol
Van Oostrum vindt dat Nederland hier een voortrekkersrol in kan nemen. Hij is dan ook vol in dialoog met de betrokken instanties. “Gemeentes, de provincie, onderzoeksinstellingen, bedrijven, allemaal staan ze er positief tegenover. We zitten alleen met het Rijksvastgoedbedrijf, die dus die plannen van twaalf jaar geleden, nu aan het uitvoeren zijn.”

Hij vervolgt: “Ik kan dit heel erg goed begrijpen. Maar wij zeggen: kijk nou naar dat businessplan en kijk nou eens even naar wat je vernietigt als je het weghaalt. De tijd verandert, dit is innovatie. Wil je in Nederland met die innovatie vooroplopen, dan moet je die kans pakken.”

Gerelateerde artikelen