Technologie10 feb '14 15:17

'Geen Nederlandse telefoonnummers in data'

Auteur: BNR Webredactie

Nederlanders hoeven niet bang te zijn dat hun telefoonnummer opduikt tussen de 1,8 miljoen verzamelde datagegevens die aan de Amerikanen zijn verstrekt. Dat valt op te maken uit de brief van de ministers Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Hennis-Plasschaert (Defensie) over de spionagekwestie.

Nederlandse telefoonnummers die tijdens het werk van de inlichtingendiensten wel in beeld kwamen, zijn uit de gegevens gefilterd voordat die werden gedeeld met partnerdiensten, schrijven de ministers.

Buitenland
Het gaat volgens hen alleen om 'metadata van telefoongesprekken met herkomst en/of bestemming in het buitenland, hieronder begrepen een klein deel sms-verkeer en faxen, op basis van satellietcommunicatie'. Bij de metadata gaat het bijvoorbeeld om het telefoonnummer van de beller en ontvanger en de datum en tijd van het gevoerde gesprek.

De ministers kunnen in het openbaar niet zeggen bij hoeveel van de 1,8 miljoen gegevens sprake was van communicatie waarbij in elk geval een van de betrokkenen in Nederland was.

Gerelateerde artikelen