Technologie6 jun '14 10:06

Vodafone: overheden hebben toegang tot netwerk

Auteur: BNR Webredactie

Vodafone erkent dat overheden direct toegang hebben tot zijn netwerk om gegevens over telefoongesprekken te kunnen achterhalen. In sommige landen, zoals Italië, wordt daar ook op grote schaal gebruik van gemaakt, zo schrijft de Britse krant The Guardian vrijdag. In Nederland bestaat zo'n directe ingang volgens Vodafone niet.

De krant baseert zich op een lijvig rapport van ruim veertigduizend pagina's dat de Britse telecomreus vrijdag openbaart. Het is voor het eerst dat een telecombedrijf zogeheten secret wires bevestigt. Vodafone, dat wereldwijd actief is in 29 landen, zegt niet het enige bedrijf te zijn die overheden directe toegang geeft tot telecomnetwerken.

Aftappen
Op het Nederlandse netwerk is volgens de cijfers van Vodafone geen directe ingang voor overheden. Daardoor moet een overheid eerst een verzoek indienen voor het mogelijk wordt om metadata af te tappen of mee te luisteren met gesprekken. Die verzoeken werden in Nederland vorig jaar overigens wel ingediend.

Zo werd bijna 44 duizend keer gevraagd om mee te kunnen luisteren met een telefoongesprek en werd ruim 62 keer een verzoek ingediend voor het aftappen van metadata. Vodafone baseert zich in zijn rapport op cijfers over 2013 of - als die niet beschikbaar zijn - op de meest recente gegevens.

Directe toegang
In veel andere landen waar Vodafone actief is, hebben overheden wel directe toegang tot het netwerk van de Britten. In Italië wordt daar het meest gebruik van gemaakt. Daar werd volgens de cijfers zeshonderdduizend keer metadata afgetapt. In Hongarije en Spanje gebeurde dat respectievelijk 75 duizend en vijftigduizend keer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen