Technologie11 jun '15 19:21

Alles wat je moet weten over de virtual reality bril

Auteur: BNR Webredactie

Facebook onthult vanavond de details over haar nieuwe Oculus Rift-bril. Het wordt de eerste virtual reality bril voor de consumentenmarkt. Wat we daarvan moeten verwachten? IT-specialist Michiel Frackers weet er alles van.

Het is voor het eerst dat Facebook hardware aankondigt. Frackers: "Facebook heeft dit bedrijf gekocht van een 21-jarige Palmer Lucky voor 2 miljard dollar. Hij gaat de nieuwe Oculus Rift dadelijk aankondigen samen met Mark Zuckerberg."

De kosten? Frackers: "Die zijn nog onbekend, maar waarschijnlijk gaat de nieuwe bril rond de 300 dollar kosten. Je moet er alleen wel een heel snelle computer bij hebben. Wil je de computer erbij hebben samen met de bril, dan is de verwachting dat je daar 1500 dollar aan kwijt bent. Dat is voor heel veel mensen niet betaalbaar. Dan is de Google Cardboard een beter alternatief.

Zo'n Oculus Rift is vast waanzinnig voor games?

Het probleem hiermee is dat je naar een filpmje kijkt. Je hebt geen device die input levert, want je hebt geen muis. Als je wilt gamen moet je een device hebben. Er komen nu vijf bedrijven uit met zo’n ding. Samsung komt bijvoorbeeld met de Gear VR, een soort skibril waar je je telefoon in schuift. Sony komt met iets wat je aan de playstation kunt koppelen. Je hebt vaak dus nog een ander apparaat nodig. Of je telefoon, of je playstation of je computer. Daar wordt het duur van.

Waar kun je hem voor gebruiken?

Het is in eerste instantie vooral bedoeld voor filmische ervaringen waarbij het al heftig genoeg is als je op je stoel zit. Voor spelletjes zullen mensen heel snel misselijk worden als én de camera beweegt én ze zelf bewegen. Van deze filmervaring wordt 5 procent van de mensen al een beetje ziek.

Is dit alleen geinig of is dit ook echt een nieuwe markt?

Wat mij betreft is dit een nog heftigere toepassing dan de mobiele telefoon. Ik denk echt dat dit een heel nieuw medium wordt, net zoals internet dat werd. Het escapisme van korte stukjes, van vijf tot tien minuten, dat is iets wat heel de wereld dat af en toe wil. Het idee dat je geen concertkaarten meer hoeft te kopen, maar voor een paar dollar Beyoncé ziet in een kleine setting. Jij samen met een miljoen mensen in plaats van de tweeduizend die in een theater passen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen