Technologie8 dec '15 09:52Aangepast op 8 dec '15 11:20

Europa stemt in met cyberwet

Auteur: BNR Webredactie

Het Europees Parlement en de nationale overheden van EU-lidstaten hebben een akkoord bereikt over een cyberwet voor de Europese Unie. Daarmee worden bedrijven in sectoren als transport, energie, gezondheidszorg en financieën verplicht om onder meer ernstige cyberaanvallen te melden bij de autoriteiten.

Internetbedrijven als Google, Amazon en eBay worden ook verplicht inbraak in de computersystemen te melden bij de nationale autoriteiten. Sociale media als Twitter en Facebook worden in de wet niet genoemd.

Nederland
Nederland is eigenlijk al een stap verder. Vanaf 1 januari geldt hier een meldplicht voor alle bedrijven die persoonsgegevens opslaan. En dit Europese akkoord is een opmaat naar een grotere Europese wet dataprotectie,]

Vertrouwen
Het akkoord over de cyberwet werd maandag bereikt na onderhandelingen die vijf uur duurden. Volgens Europees Commisaris Andrus Ansip moeten de regels ervoor zorgen dat de consument meer vertrouwen krijgt in internetdiensten. Volgens Rachel Marbus, bestuurslid van het Platform voor InformatieBeveiliging en tevens privacy officer bij de NS, draait alles om transparantie.

Behalve de plicht om veiligheidsinbreuken te melden, moeten bedrijven in belangrijke sectoren volgens de nieuwe wet ook voldoen aan een aantal veiligheidseisen. Wie zich niet aan de wet houdt kan een boete verwachten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen