Technologie11 apr '13 15:05

Teruggeroepen vlees kan uit stopcontact komen

Auteur: BNR Webredactie

De 50.000 ton vlees die vernietigd moet worden, kan een stad als IJsselstein een jaar lang van stroom voorzien. Mits het als wordt gebruikt als biobrandstof.

Woensdag riep de NVWA liefst 50.000 ton vlees terug, afkomstig van vleesverwerker Willy Selten. Volgens een woordvoerster van de NVWA is het bestempeld als ‘niet geschikt voor consumptie’. ''Dat betekent dat er ook geen diervoeder van gemaakt mag worden'', aldus een NVWA-woordvoerster. Sterker nog, het vlees mag bijvoorbeeld ook niet als meststof worden gebruikt, want dan komt het alsnog terug in de voedselketen. Vernietiging is dan verreweg het meest voor de hand liggend.

''Een spaarlamp van 11 watt kan zo’n tien jaar branden op de elektriciteit die je op kan wekken met een ton aan dierlijk afval. Zo’n hoeveelheid is namelijk goed voor 990 kilowattuur'', legt een medewerker van VION uit. VIONs bedrijfsonderdeel Rendac maakt 'dierlijk restmateriaal op een betrouwbare manier onschadelijk'.

Hoog-calorische eiwitten
Bij dat proces wordt dierlijk afval, zoals vlees en kadavers inclusief botten, gesteriliseerd in een ruimte waar het 333 graden is en de druk wordt opgevoerd tot 3 bar. Door die hitte komen ‘hoog-calorische’ eiwitten en vetten vrij en die kan je prima gebruiken als biobrandstof, legt een medewerker uit.

''Die biobrandstof wordt bijvoorbeeld bijgemengd in kolencentrales of in centrales waar biomassa wordt verstookt om elektriciteit op te wekken. Maar het vet kan na wat extra zuivering bijvoorbeeld ook in de tank van een dieselauto worden gegooid'', vertelt een woordvoerder. ''Er wordt dankbaar gebruik van gemaakt en zo is het toch nog ergens goed voor'', vult een collega van VION hem aan.

500.000 jaar
Het is maar de vraag of de 50.000 ton vlees die de NVWA terugriep, echt terugkomt. Maar stel dat al het vlees wordt teruggebracht en gebruikt als biobrandstof, dan zou de eerder genoemde spaarlamp 500.000 jaar kunnen branden. Of je zou er bijna 15.000 huishoudens een jaar van stroom mee kunnen voorzien; een stad zo groot als IJsselstein.

Gerelateerde artikelen