Technologie23 sep '14 15:08

Kamp ziet verdere groeikansen voor Groningen als ICT-regio

Auteur: Thijs Baas

Google investeert de komende jaren 600 miljoen euro in een gigantisch datacenter in de Eemshaven. Goed voor 150 nieuwe, permanente banen op voor de regio. Maar daar blijft het niet bij voor de regio, als het aan minister Kamp van Economische Zaken ligt. "Duidelijk is dat Groningen in the picture is."

Niet voor niets heeft de lokale economic board 100 miljoen euro beschikbaar gekregen, zegt Kamp; voornamelijk vanuit de compensatie voor de aardbevingen. "Er is ook een aparte chemische cluster die versterking krijgt van 40 miljoen euro, dus je ziet dat er ook vanuit de overheid financiële middelen zijn voor bedrijven en die maken daar gebruik van. Dus ik verwacht in de toekomst nog meer goed nieuws." De bouw van het datacenter zal op het hoogtepunt tot duizend mensen aan het werk houden.

De kwaliteit van de Nederlandse infrastructuur is doorslaggevend geweest voor Google, zegt Kamp. "Van de 15 internetverbindingen tussen de VS en Europa gaan er elf via Nederland. Onze interne verbindingen zijn zo goed dat de snelheid van internet in Nederland het twee na hoogste ter wereld is. Dat betekent dat er een uitstekende infrastructuur ligt, waar Google gebruik van maakt."

Kennisinstellingen
De Google-plannen kunnen worden gezien als een onderdeel van de ICT-sector die in Groningen van de grond komt. "Groningen heeft al een vestiging van IBM en er zijn opleidingen aan hbo en universiteit waar ICT-technici vanaf komen die goed bruikbaar zijn. De samenwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen biedt ook mogelijkheden voor andere bedrijven in de toekomst."

Het beeld van Groningen als achtergestelde regio zegt Kamp niks. "De stad Groningen is een fantastische stad en het buitengebied ziet er zeer verzorgd uit, met de infrastructuur van de Eemshaven is het een regio met veel potentie. Een bedrijf als Google is er al tien jaar aanwezig en ze hebben sinds drie jaar een datacentrum. Dus ze weten heel goed hoe de regio in elkaar zit. Vandaar dat ze deze regio hebben uitgezocht voor deze investering."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen