Technologie19 apr '16 11:31Aangepast op 19 apr '16 12:42

'Honderden miljoenen nodig voor digitale veiligheid'

Auteur: Marjan van den Berg

Bedrijven, sectoren en de overheid moeten flink gaan investeren in digitale veiligheid, nu de ontwikkelingen op dat gebied zo snel gaan. Daarvoor pleit voorzitter Wim Kuijken van The Hague Security Delta op BNR.

Wim Kuijken. Foto: ANP
Wim Kuijken. Foto: ANP

Het geld kan onder meer gebruikt worden voor een plek waar alle kennis en ervaringen gebundeld worden, zegt Wim Kuijken, Deltacommissaris en sinds kort voorzitter van The Hague Security Delta, een samenwerkingsverband op het gebied van internetveiligheid.

"We hebben te maken met verbinding van alles met alles", legt Kuijken uit. "Het internet of things komt eraan - apparaten verbonden aan het internet. Dan kun je je eigenlijk wel voorstellen dat er ook dingen heel erg mis kunnen gaan."

Testen
Bedrijven en sectoren moeten daarom investeren, zegt hij. "Vooral de vitale sectoren." Daar bovenop moet volgens hem ook de overheid in actie komen. "Er liggen nu voorstellen om een zogenaamd test bed, een testlocatie, te gaan oprichten, een onafhankelijke plek, waar overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen met elkaar testen wat je maakt: of dat veilig genoeg is en of je dat kan verbinden met elkaar. Dat is een innovatie, dat is nieuw."

Voor Nederland kan dit een voorsprong opleveren, betoogt Kuijken. "Dan helpt het als de overheid daar voorwaardenscheppend, met middelen - een paar tientallen miljoenen - het initiatief neemt. Dan zullen bedrijven en anderen ook volgen."

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen