Technologie27 okt '15 09:15

'Zwak EU-voorstel netneutraliteit' is nog te redden

Auteur: Thijs Baas

Alleen als het Europees Parlement vier ingediende amendementen aanneemt, kan het 'zwakke voorstel voor netneutraliteit' nog een aanvaardbaar resultaat opleveren. Dat zegt Rejo Zenger van Bits of Freedom tegen BNR. "Ik heb hoop dat het goed gaat komen."

Foto: ANP
Foto: ANP

De vraag die vandaag voorligt in het Europees Parlement is of internetproviders straks mogen bepalen welke data sneller wordt afgeleverd en welke data langzamer. Maar als het huidige voorstel zonder aanpassingen wordt goedgekeurd, betekent dat volgens Zenger een flinke verzwakking van de Nederlandse regels. Een overhaaste inperking van de roamingtarieven zou een gemiste kans zijn en ten koste gaan van de reparatie van vier loopholes, leidend tot een 'hele matig geregelde netneutraliteit'.
 

 

Volgens Zenger voorkomt het voorstel niet dat internet- en telefonieproviders keuzes kunnen blijven maken die niet in het belang zijn van de eindgebruiker. "Ik heb hoop dat het goed komt, omdat er de laatste week heel veel aandacht is voor de amendementen die de vier grote loopholes oplossen. Dan is het uiteindelijke voorstel wellicht iets zwakker dan wat we in Nederland hebben, maar zeker heel mooi om te hebben."

Roamingtarieven
Met het aannemen van de amendementen zullen de onderhandelingen volgens Zenger overigens gewoon heropend worden, waardoor ook de inperking van de roamingtarieven gewoon overeind kan blijven. "Daarmee dwing je veel betere wetgeving af. Dat betekent dat het voorstel misschien een half jaartje later wordt geaccepteerd en daarmee dwing je veel betere wetgeving af. Het zou zonde zijn om die aanpassingen niet aan te nemen, waarmee de loopholes worden gefixt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen