Technologie19 mei '15 11:06

Windmolens in Drenthe verstoren 's werelds grootste radiotelescoop

Auteur: Pieter van den Akker

Windmolens verstoren de werking van radiotelescoop Lofar. Het is de grootste radiotelescoop ter wereld met het centrum in Drenthe en antennestations door heel Europa. Maar nu worden er vijftig windmolens in de buurt gebouwd. Daarvan staan er zeven in de weg van de telescoop.

Dat gebeurt op verschillende manieren, zegt directeur Marco de Vos van het Nederlands Instituut voor radiosterrenkunde Astron op BNR. "De belangrijkste is de wieken draaien. Dat is het hele idee van zo’n windmolen. Dan gaat er een turbine draaien die elektriciteit opwekt. Doordat de wieken draaien staat er als het ware een soort ventilator voor de hemel. Die verstoort de signalen van sterren, melkwegstelsel en het vroegere heelal."
 

Achter de horizon
Het is te kort door de bocht geredeneerd om te stellen dat de hele telescoop niet meer kan worden gebruikt. “Een aantal metingen wordt onmogelijk als een windturbine vlak naast een Lofar-station zou staan. Dan kan je dat station net zo goed uitzetten. Als een windmolen verder dan twintig kilometer weg staat, dan staat-ie achter de horizon. Dan zien we ‘m echt niet meer. Alles daar tussenin: hoe dichterbij, hoe meer schade.”

'Grote' vragen
Lofar is gebouwd om 'een aantal van de grote vragen' uit de natuurkunde te beantwoorden, legt De Vos uit. "Of om te beginnen daar een antwoord op te geven. Bijvoorbeeld: hoe zijn de eerste sterren ontstaan? En de eerste melkwegstelsels? Dat zijn wetenschappelijk gezien vragen die aan de top staan van uitdagingen waar sterrenkundigen wereldwijd voor staan. Bovendien zijn het dingen waar het publiek zeer in is geïnteresseerd.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen