Technologie29 jan '13 17:24

Een neusje voor het juiste apparaat

Auteur: Thijs Baas

Een iPhone die kan ruiken, dat zit er echt aan te komen. Het Amerikaanse bedrijf Adamant Technologies werkt aan een chip die aroma's en smaken kan digitaliseren en onderscheiden.

Krijn Schuurman,  ICT-expert en trendwatcher, signaleert dan ook een drang om zoveel mogelijk van onze zintuigen in een heel klein apparaatje te stoppen. En dat kan nog best tot zinnige toepassingen leiden. "De meest voorkomende is slechte adem detecteren. En dat geeft mensen meteen weer een reden om er iets aan te doen."

Van meer praktische aard zijn toepassingen als een alcoholtester voordat je in de auto stapt, en de mogelijkheid om de luchtkwaliteit te detecteren. Koolmonoxidedetectie of gaslekken zijn andere toekomstige mogelijkheden. "Als veel mensen dit soort apparaatjes gebruiken, kun je ook detecteren waar bijvoorbeeld een gifwolk zich bevindt."

Hondenneus
Nu is het al mogelijk om chips te maken met tweeduizend hele kleine sensoren, vergelijkbaar met de neus van een hond en vijf keer zoveel als een mens bezit. "Nu is het nog een los apparaatje. Dat is nog niet wat wij hopen, want hij moet uiteindelijk in een telefoontje komen. Maar goed, ook een cameraatje was eerst nog een opklapding."

Vooralsnog hebben de fabrikanten al 2,5 miljoen euro bij elkaar gesprokkeld om door te werken aan verfijning van het apparaat. "De grap is dat de technologie vaak al bestaat, maar dat het nog niet is gelukt om het zo goedkoop te maken dat het voor consumenten interessant wordt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen