Technologie9 feb '15 14:08

Russen willen spoedbijeenkomst over uitlevering cybercrimineel

Auteur: BNR Webredactie

Rusland heeft om spoedoverleg gevraagd met Nederland over de dreigende uitlevering van hacker Vladimir Drinkman aan de Verenigde Staten. Dat meldt zijn advocaat Bart Stapert.

Foto: ANP
Foto: ANP

“Rusland maakt zich zorgen of Vladimir Drinkman ooit nog uit Amerika weg zal komen, terug naar Rusland waar hij een vrouw en een 3-jarig kind heeft”, zegt advocaat Bart Stapert op BNR. “Dat heeft Rusland op dit moment kenbaar gemaakt aan de Nederlandse autoriteiten. Er is gevraagd om een spoedoverleg om die situatie te bespreken.”

Wisselgeld voor Snowden
Rusland wil Drinkman zelf ook vervolgen, vervolgt Stapert. “Dat is een van de voornaamste redenen. Het is een Russische onderdaan. Rusland is bang dat Drinkman in een politiek spel terechtkomt. Rusland heeft ook iemand op eigen grondgebied die zij bescherming geven tegen de Amerikanen. Ze zijn bang dat Drinkman min of meer gebruikt wordt als ‘wisselgeld met betrekking tot Snowden’. Drinkman heeft volgens de Amerikanen."
 'Grootste hacker ooit'

Dat de Russen de hacker ook willen vervolgen heeft te maken met 'vergelijke strafbare feiten’. "Dus ook hacken, maar dan wel bij Russische instanties. Terwijl de Amerikanen hem vervolgen voor het inbreken bij de Dow Jones, de Nasdaq en creditcard verwerkende bedrijven. De Amerikanen zeggen dat hij de grootste hacker ooit is. Als ik kijk naar alle aandacht die door beide overheden aan hem wordt gegeven, kan ik me daar wel iets bij voorstellen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen