Technologie30 dec '13 13:41Aangepast op 30 dec '13 14:05

'NSA onderschept en manipuleert computers'

Auteur: BNR Webredactie

De NSA volgt niet alleen telecommunicatie wereldwijd op een afstand. De Amerikaanse geheime dienst brengt ook fysieke veranderingen aan aan computers om beter te kunnen spioneren. Daartoe worden pakjes met IT-apparatuur onderschept nog voordat die bij de klant arriveren.

Dit schrijft Der Spiegel op gezag van interne NSA-documenten waarop het Duitse weekblad de hand heeft weten te leggen. Er worden hightechsnufjes in computers 'geïmplanteerd' die het mogelijk maken onopgemerkt informatie af te tappen. Ook wordt er spyware op harde schijven geïnstalleerd die niet eens kan worden uitgeschakeld door de hele harddisk te wissen en het besturingssysteem opnieuw te installeren.

Beeldschermen
Een speciale afdeling binnen de NSA, TAO (Tailored Access Operations), heeft daarnaast een manier gevonden om kabels te manipuleren waarmee beeldschermen aan computers worden aangesloten. De Amerikaanse geheime dienst kan daardoor alles volgen wat op de monitor te zien is.

Het afluisteren van mobiele telefoons wordt vergemakkelijkt door 'nep-basisstations'. Om te kunnen functioneren, moet een mobiele telefoon contact maken met een zendmast van de eigen provider in de buurt. Door zich voor te doen als zo'n zendmast, kan het nep-basisstation telefoongesprekken afluisteren.

Gerelateerde artikelen