"In eerste instantie is dit ontwikkeld voor machine to machine toepassingen", vertelt Jan Libbenga, freelance journalist bij Computerworld, op BNR. "Dat zijn simkaartjes voor apparaten. Als je 10 duizend van die apparaten voorziet van die simkaartjes en je wil van provider veranderen, dan is dat een heel gedoe. Het kost ook heel veel geld. Dus heeft de Nederlandse regering besloten het beleid aan te passen. Dan wordt het veel makkelijker om te switchen. Je kan het simkaartje laten zitten."
Hij gaat verder: "Op de lange termijn zou je kunnen denken dat het ook voordelen heeft voor de gebruiker. Die hoeft dus niet meer een simkaartje te vervangen als die van provider wisselt."
Innovatie
Nederland is het eerste land dat dit invoert. Waarom lopen wij zo voorop? "Deze veranderingen zijn doorgevoerd in verband met innovaties. We zien ook dat er bepaalde beperkingen zijn als je dit zo laat. Dit zijn dingen die historisch zo gegroeid zijn, maar je kon de dingen ook heel goed anders doen, dus waarom niet?"
Het ligt in de lijn der verwachtingen dat andere landen het Nederlandse voorbeeld volgen, zegt Libbenga. "Dat is wel de bedoeling, want de overkoepelende organisatie van de telecomindustrie is hier ook een voorstander van. Of het allemaal zo makkelijk en snel gaat, is een ander verhaal. Maar dat zou ook een voordeel hebben, want als je dan naar het buitenland zou gaan, zou je met je telefoon op een lokaal netwerk kunnen bellen."
Weg met roamingkosten
De Europese Commissie is druk bezig, weet ook Libbenga, om de roamingkosten in te dammen. "Dat zal, denk ik, niet zo snel gaan, maar dit zou een oplossing kunnen zijn. Dat je dus een kaartje koopt bij een partij - zeg de HEMA - die zelf alle telefoontikken en capaciteit inkoopt. Dan zeggen ze: met dit kaartje kan je door heel Europa reizen. Dan bel je eigenlijk gewoon lokaal bij een netwerk en heb je geen roamingkosten meer."
De bestaande telecombedrijven hoeven volgens Libbenga niet te vrezen, omdat er straks capaciteit bij hen moet worden ingekocht. "Zij hebben de netwerken, dus uiteindelijk worden ze er niet veel slechter van. Maar ik heb wel begrepen dat ze het niet zo'n leuk idee vinden."