Technologie2 dec '13 16:55

'Ongericht aftappen internet wordt zoeken naar speld in hooiberg'

Auteur: Harmen Simon Teunis

Als de AIVD en de MIVD alle informatie op internet ongericht mogen aftappen, is het nog maar de vraag of de inlichtingendiensten al die informatie wel kunnen verwerken. Dat zegt IT-journalist Brenno de Winter op BNR.

"Het is natuurlijk volkomen bizar dat je mensen nu volledig in de gaten gaat houden. Maar dan krijg je zoveel gegevens binnen dat je een speld in een hooiberg zoekt. Als je de hooiberg ongericht groter gaat maken, ga je niet sneller die speld vinden", aldus De Winter.

De commissie Dessen adviseerde maandag het kabinet de bevoegdheden van inlichtingendiensten AIVD en MIVD fors uit te breiden. Daarbij zou ook het internet mogen worden afgetapt. Nu mogen de inlichtingendiensten alleen informatie die via de ether verstuurd wordt onderscheppen. Wat Dessens betreft mogen de AIVD en de MIVD ook op internet alle gegevens uitpluizen.

“Toegang is dus ook echt toegang. En ook toegang tot de geheime informatie, althans die mensen geheim willen houden”, zegt Stan Dessens die het advies aan het kabinet opstelde.

Signalen missen
De Winter voorspelt dat het verkrijgen van deze grote hoeveelheid informatie gepaard gaat met de nodige problemen. Hij noemt het missen van belangrijke signalen als voorbeeld. "We weten vanuit de VS al, bijvoorbeeld door de aanslagen in Boston, dat juist het te veel hebben aan informatie leidt tot heel grote fouten en concrete tips worden gemist. Misschien zou je het een beter advies zijn om te zorgen voor meer efficiëntie en slimmer worden in plaats van het aftappen van heel Nederland."

Geen garantie
Tegelijkertijd is het net wat de AIVD en de MIVD over het land uitgooien, niet eens een garantie voor het binnen halen van alle informatie. Want kwaadwillenden hebben verschillende methodes tot hun beschikking om onzichtbaar te blijven, zegt De Winter.

"Dat is ook niet zo ingewikkeld. We hebben al jaren darknets, een soort onderwater netwerken die volledig versleuteld werken. En dan wordt het wel heel lastig om te achterhalen wie nou met wie in verbinding staat. En we weten ook uit de documenten van Snowden, dat het niet altijd lukt om te achterhalen wat er dan daar gebeurt. Je gooit dus een sleepnet uit over heel Nederland, maar je mist net de echt relevante informatie."

Daarnaast zijn hackers al een paar jaar geleden begonnen met projecten waarmee zij een eigen ongecensureerd satellietnetwerk tot hun beschikking zouden kunnen krijgen. "Als dat lukt, kun je daarmee een soort eigen netwerk. En ook dan wordt het een heel stuk moeilijker om dat af te tappen. Die trend zal sowieso wel doorzetten."

Gerelateerde artikelen