Technologie2 apr '13 14:40

Ook boodschappen afrekenen met ov-chipkaart

Auteur: Marjan van den Berg

De ov-chipkaart wordt een betaalmiddel voor winkels op de stations. Dat is handig. Ook voor hackers.

De ov-chipkaart wordt een portemonnee. Vanaf het najaar kun je er niet alleen bus- en treinkaartjes mee betalen, maar er ook mee afrekenen in de stationswinkels. Ook kan er een Greenwheels-auto of OV-fiets mee worden gehuurd.

En dat klinkt handig, zegt IT-journalist Brenno de Winter, maar het zit nog lang niet goed met de beveiliging van de ov-chipkaart. Hij spreekt daarom van "een opmerkelijke stap". "Tot nu toe ging het om reizen, maar ja, nu gaat het ook om kopen in winkels. In een dag kun je bij een boel winkels aardig wat geld uitgeven."

De Winter hackte de ov-chipkaart enkele jaren geleden zelf. Hij maakte wekenlang gratis gebruik van het openbaar vervoer.

Een proef in Amersfoort met het beoogde betaalsysteem is volgens de NS goed verlopen. Dat het systeem technisch functioneert, is op zich niet verrassend, zegt De Winter. Volgens hem schort het slechts aan de beveiliging. "Wat wel geestig was: ze waren zo bang bij Trans Link Systems, dat ze mij niet durfden te laten meedoen in de proef, want ik kom nog wel eens op het station van Amersfoort. Dus dat zegt hoeveel vertrouwen ze er zelf in hebben."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen