Technologie13 nov '14 13:31

'Landing Philae is kersje op de taart'

Auteur: BNR Webredactie

Het heeft even wat moeite gekost, maar de robotlander Philae staat stabiel op komeet 67P, zo meldt de Europese ruimtevaartorganisatie ESA op Twitter. De landing verliep niet helemaal vlekkeloos, want de lander is twee keer weg gestuiterd.

De landing stond gistermiddag rond half vijf Nederlandse tijd gepland. "De verkenner landde om 16:33 uur, zoals gepland", vertelt Fred Jansen, leider van de komeetmissie op BNR. "Maar waarschijnlijk is er toen iets mis gegaan met het landingssysteem, want kort daarna kwam hij weer los van het oppervlak."

Mankementen
Na een korte stuit bij de tweede poging, kwam Philae uiteindelijk rond 18:33 uur tot stilstand. "De stuwraket zou de verkenner naar het oppervlak moeten drukken, maar deze werkte niet waardoor hij steeds loskwam. Ook de harpoen, die hem vast had moeten zetten aan het oppervlak, is om een of andere reden niet afgevuurd."

Volgens Jansen was het al bekend dat de stuwraket niet naar behoren zou gaan werken, maar het uitvallen van de harpoen kwam toch als verrassing. "Voor zover we weten is de verkenner niet beschadigd bij het landen. De eerste gegevens stromen langzaamaan binnen en de eerste foto’s hebben we al met de wereld kunnen delen."

 

Zonnepanelen
Nu Philae stabiel staat kan er eigenlijk nog weinig mis gaan. "Het is nu alleen nog afwachten of de zonnepanelen het doen. Na 60 uur raakt de batterij van de verkenner op en dan moeten de panelen het overnemen. Dat is dus nog even afwachten."

Bij het team van de missie heerst nu vooral blijdschap. De Rosetta zelf blijft tot oktober 2016 nog in de lucht om de missie af te ronden.

Gerelateerde artikelen