Technologie10 mrt '14 17:33

Nog ruim één miljoen Windows Nederlandse XP-gebruikers

Auteur: BNR Webredactie

De ondersteuning van Windows XP stopt al over een maand, maar er zijn nog steeds ruim een miljoen XP-gebruikers in Nederland. Dat blijkt uit cijfers Microsoft. Het bedrijf waarschuwt dat de gebruikers gevaar lopen als mogelijke beveiligingsproblemen straks niet meer opgelost worden.

Het kan verschillende redenen hebben dat mensen nog niet over zijn gestapt naar een nieuwere versie van het besturingssysteem van Microsoft, legt techjournalist Jasper Bakker uit. "Er zijn misschien ook mensen die het niets interesseert. Computers zijn niet meer zo sexy als ze 10 jaar geleden waren en het ding doet het nog."

Sommige mensen zien het misschien een beetje zoals de aankoop van een nieuwe auto, beredeneert Bakker. "Ik hoef toch geen auto te hebben met de nieuwste stuurbekrachtiging en airco, want hij rijdt toch nog?"

Reëel gevaar
Hoewel het voor veel consumenten misschien geïnterpreteerd wordt als angst zaaien en bangmakerij vanuit Microsoft, kan het voor de ruim een miljoen gebruikers toch flink wat problemen opleveren. "Ze laten je natuurlijk graag een nieuwe computer kopen en ook pc-leveranciers hebben natuurlijk een commercieel belang. Maar het gevaar is wel degelijk reëel. Windows XP krijgt op 8 april zijn laatste patch-ronde. Ieder gat dat daarna wordt ontdekt blijft open staan. En de kleine gaten kunnen ook leiden tot grote gaten."

Bakker noemt een voorbeeld zoals het in de praktijk zou kunnen gaan wanneer je als gebruiker het internet op gaat met Internet Explorer 8, de ingebouwde browser in Windows XP. "Als je gewoon een site zoals Telegraaf.nl bezoekt kan er een advertentieplaatje draaien. Als dat gecompromitteerd is en een payload bij je bezorgt voor een open gat dat open blijft staan, kan dat gevaarlijk zijn voor je computer en misschien wel je internetbankieren. Je kunt dus bestolen worden."

'Haal ze offline'
Mensen moeten zichzelf goed achter de oren krabben en bedenken waarom ze nog een computer hebben waar Windows XP op draait, zegt Bakker. Dat kan bijvoorbeeld gaan om programma's die alleen beschikbaar zijn voor Windows XP. Maar het hoeft niet alleen om consumenten te gaan. "Denk aan laboratoriumsystemen bij universiteiten."

Het advies van Bakker is helder: "Haal ze offline en hang ze niet aan internet. En heel simpel gezegd, ook richting MKB’ers, koop een nieuwe computer. Koop er dan een met Windows 7 of Windows 8”

Of er echt een nieuwe computer moet worden gekocht, hangt deels af van de leeftijd van de machine. In sommige gevallen kunnen de computers ook de nieuwere versies van Windows draaien.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen