Technologie21 apr '16 21:31Aangepast op 22 apr '16 08:43

Politie moet oppassen bij aanschaf Chinese drones

Auteur: BNR Webredactie

De Nederlandse politie moet oppassen met het gebruik van drones van het Chinese merk DJI. Dat bedrijf voert momenteel gesprekken met de Chinese overheid over het delen van data, en daarom is voorzichtigheid geboden, zeggen experts tegen BNR.

Foto ANP
Foto ANP

Ruim 70 procent van de professioneel verkochte drones ter wereld komen van DJI, waar de Nederlandse politie momenteel mee oefent. Ook veel particulieren en bedrijven gebruiken deze drones. Omdat deze ' serieuze' drones geregistreerd en steeds geupdated moeten worden, wordt er continu data opgeslagen, zegt Parcival Hofland, topman bij Dutch Drone Academy. "De drones hangen steeds aan een computer, dus dan kan het hoofdkantoor in China in feite zien wat je met de drone doet."

 

DJI staat open voor het delen van locaties, vluchtgegevens en mogelijk zelfs videobeelden. Zo krijgt China inzage in beelden en gegevens van Nederlandse dronegebruikers. Drone-adviseur Lucas van Oostrum van Delft Aerial Robotics (DAR) waarschuwt daarom bedrijven voor de opslag van gegevens die de drones opleveren: "Om te zorgen dat drones niet bepaalde gebieden in mogen vliegen, melden ze zich aan bij server die weet welke gebieden ze niet mogen komen. Daar vindt uitwisseling van informatie plaats."

 

DJI wordt in gesprekken met de overheid onder druk gezet om de gegevens die ze verzamelen van bedrijven open te stellen voor surveillance-doeleinden. Daarin schuilt het gevaar, zegt strategisch analist Peter Wijninga van het The Hague Centre for Strategic Studies: "Ik hoop dat de Nederlandse overheid maatregelen neemt of andere modellen koopt."

Uitgerekend uit China komt nu steeds meer economische spionage. Daarvoor waarschuwden de Amerikanen hun eigen bedrijfsleven. Ook hier is de inlichtingendienst bezorgd. Van Oostrum adviseert bedrijven eigen beveiliging te bouwen zodat de data versleuteld wordt.

De politie laat aan BNR weten nu alleen nog testmodellen te gebruiken van deze Chinese fabrikant, en nog na te denken over een eventuele aankoop.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen