Technologie4 aug '14 17:21

Apps mogen meer dan je denkt

Auteur: BNR Webredactie

We downloaden massaal de Facebook Messenger-app, omdat we die sinds deze week moeten hebben om Facebook-berichten te kunnen versturen. Maar met wat voor voorwaarden stemmen we dan eigenlijk in?

Met een heleboel, zegt journalist Colin van Hoek, chef van NUtech. De app mag sms-berichten versturen, oproepen uitvoeren en geluid opnemen via je microfoon. De app vraagt om deze dingen om bepaalde functies in hun app te ondersteunen, zodat je bijvoorbeeld via de app een audioberichtje of een sms’je kunt versturen.

Machtiging
Maar met de toestemmingen die je hebt gegeven, kan de app in theorie nog veel meer doen, wat niet direct in het belang van jou als gebruiker is. En je weet niet of de app al die dingen ook werkelijk doet, zegt Van Hoek. “In theorie kan hij dat allemaal uit zichzelf doen inderdaad. Het probleem van die machtiging is dat het niet duidelijk wordt of die app dat doet zonder jouw toestemming, of dat die daar een pop-upje voor geeft voordat-ie dat gaat doen.”

Dat is overigens niet alleen een probleem bij Facebook, maar eigenlijk bij elke app. Volgens Van Hoek hebben app-ontwikkelaars een vast lijstje van toestemmingen die zij aan gebruikers kunnen voorleggen. “Die toestemmingen zijn heel erg breed.”

Vertrouwen
“Je moet vertrouwen op de ontwikkelaar eigenlijk.” En dan, zegt Van Hoek, is Facebook waarschijnlijk wel wat meer te vertrouwen dan een of ander gratis spelletje waarvan je de voorwaarden ook niet had gelezen. “Jij moet dat bedrijf vertrouwen dat ze met die gegevens waartoe ze toegang verkrijgen, niks doen. En als je niet wilt dat ze toegang krijgen tot je gegevens, kan je die app dus niet gebruiken.”

Gerelateerde artikelen