De gebruikers zijn van die privacyschending niet altijd op de hoogte, zegt directeur Hans de Zwart van Bits of Freedom, dat zich inzet voor digitale privacy. "Ik denk dat je niet altijd weet hoeveel data je met Facebook deelt zonder dat je het door hebt."
Tracken door het hele web
De Zwart: "Een van de dingen waar Schrems aandacht aan wil besteden is het feit dat Facebook jou door het hele web trackt, ook op pagina’s die niet van Facebook zijn. Als jij naar de website van The New York Times gaat, kan Facebook dat zien en je hebt niet per se door dat Facebook weet welke artikelen jij leest.”
De directeur van Bits of Freedom denkt dat Facebook vooral 'een soort winkelcentrum aan het worden is waarin je moet zoeken naar de posts van je vrienden'. “Ik merk daarbij dat Facebook steeds meer kort door de bocht gaat als het gaat om Europese privacywetgeving. Daar houden ze zich niet altijd aan en dat moet wel gaan gebeuren."
Deelname aan PRISM
De rechtszaak maakt dan ook een goede kans, is zijn inschatting. “Omdat Facebook op een aantal punten echt niet voldoet aan de Europese wetgeving. Ze zijn een Europees bedrijf. Ze zijn gevestigd in Ierland. Alle Facebookgebruikers die niet uit de VS komen zijn klant in Ierland. En Facebook houdt zich bijvoorbeeld met de gebruikersvoorwaarden niet aan de wetgeving. Facebook doet mee aan het PRISM-programma van de NSA. Facebook lekt data aan derden via apps: allemaal manieren die niet kunnen."