Technologie12 mrt '14 07:05Aangepast op 13 jan '17 18:06

Karaoke voor je vingers

Auteur: Reinout van Wagtendonk

De Nederlandse tech start-up Chordify gebruikt de digitale vakbeurs van South By Southwest in Austin, Texas, deze week als springplank naar de Amerikaanse markt. Chordify doet in muzikale akkoorden.

Andere Nederlandse bedrijven in Austin promoten zich veelal onder de vlag van Dutch Today, het Nederlandse creatieve collectief dat met veel oranje aanwezig is bij SXSW. Chordify heeft een eigen booth op de vakbeurs voor alles wat digitaal is.

Dion ten Heggeler, een van de oprichters van de begin 2013 gelanceerde start-up, zegt dat die investering een nuttige is gebleken: “We hebben wel een bijdrage gehad van het stimuleringsfonds om hier te kunnen staan, want het is een dure aangelegenheid. Maar we ontmoeten echt allerhande mensen. Adverteerders, mogelijke investeerders, allemaal reuze interessant. En daarnaast gewoon heel veel enthousiaste reacties van mensen aan wie we demo’en.”

Muziek herkend
Chordify is een programma dat muziek herkent en er in een instant een akkoordenschema van kan produceren. De Katy Perry song Roar is een door SXSW-deelnemers veelgevraagd voorbeeld voor wat dit start-up bedrijf doet voor de zelfspelende muziekliefhebber. Op de Chordify website plak je, bijvoorbeeld, de YouTube-url van de Roar-video (of je upload muziek van je eigen harde schijf) en dan maakt Chordify daar voor jou op je schermpje digitale bladmuziek van. Met een blokje dat precies in de maat van akkoord naar akkoord springt.

“Om het vooral aan leken uit te leggen die zelf geen muziek spelen vergelijken we het vaak met karaoke", zegt Ten Heggeler. “Je pakt je gitaar of je gaat achter je toetsen zitten en je speelt gewoon mee met het blokje.”

Karaoke voor je vingers, dus. Je moet wel een beetje kunnen spelen om het stuiterende blokje bij te houden, hoewel het programma ook te vertragen is en je dus langzaam aan kan opbouwen. Muzikale bezoekers aan de SXSW-beurs hadden het grootste plezier, maar soms ook de nodige frustratie om op de klaarliggende gitaar mee te spelen met de verspringende akkoorden op het schermpje.

Ten Heggeler: “Dat is het leuke van wat we doen. Het is eigenlijke hele complexe, wetenschappelijke materie, state of the art technologie, die we geschikt maken voor een groot publiek. En dat wordt hier echt bijzonder goed ontvangen.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen